Aktivisterna på väg hem igen: Estelle nådde aldrig Gaza City

24 oktober 2012

Förstasidan, Kommentar

Än en gång gavs det israeliska styret och den israeliska militärmakten en möjlighet att visa god vilja. En möjlighet att inte bryta mot internationell rätt. En möjlighet att bryta en omänsklig blockad av ett folk. Än en gång tog de den inte.
När Ship to Gazas segelfartyg Estelle i lördags började närma sig sitt mål omringades hon och bordades av israeliska kommandosoldater.

Hon reste från Umeå i juni. Estelle. Ett skepp lastat med medicin och leksaker, och ett politiskt såväl som humanitärt budskap: blockaden måste brytas. Gazas folk måste bli fria människor. Fria att röra sig, fria att leva ett värdigt liv.
Den här gången skulle det gå. Inte bli som 2010, då nio aktivister dödades när israelisk militär stormade Ship to Gazas skepp Mavi Marmara. Eller 2011, då flottiljen stoppades av regeringarna i Turkiet och Grekland, varifrån de skulle sätta segel mot Gaza.

Hon tog tid på sig, Estelle. Stannade i många hamnar, pratade med många människor, bytte delar av besättning och passagerare, ordnade folkfester, nådde nästan hela vägen fram. Men bara nästan. I lördags bordades hon och bogserades till den israeliska hamnstaden Ashdod.

Innan hon bordades hann hon släppa ut de 30 duvorna som hon fått i gåva.
Duvor för möjligheten till fred och rättvisa.
Det är inte svårt att föreställa sig hur de flög ut över det internationella vattnet. Det internationella vattnet som israelisk militär helt uppenbart ser som sitt. Den militär som använde sig av elpistoler mot passagerarna – ett 30-tal, däribland elva svenskar – när de klev ombord.
Upprepning: meningslöst våld mot fredliga aktivister.

Timmarna som följer. Och dagarna.
Först nekar israeliska militären. De har inte bordat något skepp. De prövar helt enkelt kortet ”mörkläggning”. Sedan kommer överbevisningen. Snabbinkallade manifestationer hålls i Sverige. Fördömandena haglar. Ett stöduttalande kommer från lingvisten och imperialismkritikern, Noam Chomsky, som befinner sig på konferens i Gaza och hade hoppats vara med vid Estelles ankomst.
Han skriver bland annat att ”blockaden är en kriminell handling som saknar rättfärdigande” och att ”Människorna på båten borde hedras och respekteras för sitt mod och sitt engagemang och för att de försöker bryta blockaden, den kriminella blockaden, och att föra med sig hopp till Gazas folk som hålls fängslade, bokstavligt talat fängslade, i det största fängelset i världen.”

Ship to Gazas hemsida utsätts för överbelastnings­attacker och ligger nere av och till. Men snart kommer ändå rapporterna. Svenska ambassaden i Israel har helt kort fått träffa svenskarna, som, liksom alla Estelles passagerare, hamnat i israeliskt fängelse i väntan på deportation.

Enligt vissa uppgifter har några av passagerarna, för att få åka hem, skrivit på det papper som militären gett dem. Ett papper där de ska intyga att de tagit sig in i Israel illegalt.
Men majoriteten av passagerarna har inte skrivit under. Ingen av svenskarna. Och ingen av de tre israeliska fredsaktivisterna som nyligen lyckades ta sig ombord på Estelle, trots den grekiska kustbevakningens försök att hindra det.
Det meddelas att israelerna omedelbart skiljdes ut och ställdes inför rätta, bland annat anklagade för uppvigling.
Först får även Dror Feiler, en av Ship to Gazas svenska talespersoner, samma behandling som israelerna och ställs även han inför rätta på söndagen, uppger både Ship to Gaza och svenska UD. Enligt det israeliska styret skulle han räknas som israelisk medborgare, något han inte har varit sedan 1983.
Ship to Gazas talesperson, Mikael Löfgren, berättar för DN att konstnären, i likhet med de tre israelerna, anklagas för att ”medvetet ha hjälpt fienden, uppviglat till revolt samt för att ha trotsat förbudet för israeliska medborgare att resa in i Gaza”.
På måndagen, samtidigt som svenska regeringen förbereder uttalanden och radion går varm om diplomatiska åtgärder, ändrar de sig i Israel; Dror Feiler är svensk medborgare, punkt slut. Och på Ship to Gazas hemsida står det att en av svenskarna, journalisten och debattören Maria-Pia Boëthius, får åka hem.
På onsdagen meddelas att alla de resterande deltagarna från Sverige är på hemväg, även Dror Feiler. Nu kommer berättelserna. Sedan bleknar det mediala intresset förmodligen ganska snabbt. Som vanligt. Det finns ju så mycket annat att rapportera om.
Men för människorna i Gaza går det inte att välja att titta någon annanstans. Inte så länge Israel fortsätter sin blockad.

Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

På permission från fängelset

Ship to Gaza ger inte upp

Den israeliske människorättsaktivisten Ezra Nawi på Sverigebesök

“Blockaden av Gaza är outsourcad”

Ship to Gaza låter sig inte besegras

Freedom Flotilla II: Provokation ELLER nödvändighet?

“Vår ledstjärna är folkrätt och de mänskliga rättigheterna”

En värdig manifestation för Ship to Gaza

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.