En yvig lantis från Småland

14 oktober 2012

Böcker, Förstasidan, Kultur

Fredrik Lobergs biografi över Håkan Juholt (Utmanaren. Vad var det som hände? ETC förlag 2012) kan läsas som en allegori över socialdemokratins utveckling. Läs den.

Under Juholts formativa år var socialdemokratin en vital folklig rörelse. Den unge SSU-aren tog initiativet till bojkott av sydafrikanska druvor, skrev och stencilerade Kretsens lilla röda, sålde lotter och for som ett jehu runt Kalmar län för att organisera valkampanjer.
Under 1980-talet, när det ännu pågick en vital ideologisk debatt inom SSU satt han i förbundsstyrelsen. Och protesterade högljutt mot partiets stöd åt regeringen Bildts krispaket.

1994 blev Juholt riksdagsledamot. Snabbt insocialiserades han i sin nya miljö. Nu försvarade han det egna partiets ännu större nedskärningar. Han blev försvarsexpert och var med att driva igenom att värnplikten ersattes av ett insatsförsvar anpassat till Natos syften.
Men en yvig lantis från Småland kunde aldrig accepteras i de fina Stockholmssalongerna. Med Mona Sahlin som partiledare fick han kicken som partisekreterare. Sin tid i frysbox använde han till att resa runt i partilandet och lyssna.
Och vad hörde han? Det som dominerat samtalen ute i arbetarkommunerna de senaste åren: missnöjet med partiets högervridning.
Att Juholt kunde bli vald till partiledare kan bara förstås som att han kunde knyta an till dessa stämningar. När han talade om att det var orimligt att slumpa bort gemensam egendom, att pensionssystemet måste ses över eller att avregleringarna måste påregleras uppfattades han som en vänsterman. Det visade han snabbt att han inte var, men att bara andas dessa frågor från hans position var tillräckligt för att orkestrera ett mediedrev av unika proportioner. Mot en helig allians mellan borgarpressen, radio och TV:s ”opolitiska” kommentatorer och den tillfälligt sidsteppade stockholms-”dreggen” som Juholt så vackert uttrycker sig om sina partikamrater, hade han inget att sätta emot.
Ordning råder åter inom socialdemokratin.

Kjell Östberg

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.