25 år sedan mordet på Thomas Sankara

16 oktober 2012

Förstasidan, Kultur

Den 15 oktober var det på dagen 25 år sedan mordet på Thomas Sankara 1987 – ”Afrikas Che Guevara” som ledde revolutionen i Burkina Faso 1983 och upprättandet av en socialistisk arbetar och bonderegering där.

Burkina Faso, som tidigare hette Övre Volta och hade varit en fransk koloni, var ett av världens absolut fattigaste länder. Under Sankaras ledarskap genomfördes demokratiska jordreformer, uppodling av den tidigare obrukbara öknen, kamp mot korruption och inte minst kvinnorna fick det oerhört mycket bättre. Gamla sedvänjor som kvinnlig omskärelse förbjöds och flera kvinnor tog plats i regeringen.

”Vår revolution i Burkina Faso bygger på den samlade erfarenheten av mänsklighetens historia”, förklarade Thomas Sankara i FN 1984: ”Vi är arvtagare till alla tidigare revolutioner och frihetskamper. Vi drar lärdom från den amerikanska revolutionen om kampen mot kolonialismen. Den franska revolutionen lärde oss de mänskliga rättigheterna. Den ryska oktoberrevolutionen med arbetarklassens seger visade att det gick att realisera Pariskommunens drömmar om social rättvisa.”

Thomas Sankara mördades i en statskupp ledd av militären Blaise Compaoré med stöd av den gamla kolonialmakten Frankrike. 25 år senare är det fortfarande Blaise Compaoré som styr över Burkina Faso, som idag återigen är ett av världens fattigaste och korrupta länder.

En vecka innan han dödades hade Sankara hållit ett tal till 20-årsminnet av mordet på Che Guevara, och sagt, precis som Che, att ”du kan döda en man, men du kan inte döda hans idéer.”

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.