12 000 gruvarbetare avskedade i Sydafrika

13 oktober 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Förra veckan avskedade Anglo American Platinum (Amplats), världens största platinaproducent, 12 000 gruvarbetare ”för att de inte hade infunnit sig till disciplinmöte efter en olaglig strejk”. I lördags sa Mpumi Sithole, talesperson för Amplats, att beslutet att avskeda gruvarbetarna står fast.
28 000 arbetare hade strejkat i tre veckor i Rustenburg där en fjärdedel av världens platina produceras. De krävde minst 11-22 procents lönehöjning, detsamma som arbetarna vid Lonmin, Marikana, fick ut efter sin strejk.

I lördags samlades en del av de avskedade arbetarna på en idrottsstadion för att protestera mot avskeden och sörja en kollega som dödats av polis strax innan.
ANC:s ungdomsförbund säger: ”Amplats är en skam och en besvikelse för hela landet, de visar upp det vita monopolkapitalet som har förlorat greppet och inte bryr sig om de fattigas bördor.”
Cosatu (Sydafrikas LO) manar arbetarna att gå tillbaka och låta facken sköta förhandlingarna så att ingen riskerar att förlora jobbet. Cosatu vädjade också till Anglo American Platinum att återanställa de avskedade. Varje gruvarbetare anses i genomsnitt försörja åtta-tio personer, som ofta lever i yttersta fattigdom, och avskeden kan därför skära av försörjningen för mer än 100 000 personer, skriver Reuters.

De senaste veckorna har strejkerna spridit sig till kol-, järn-, guld-, diamant- och kromgruvor liksom till transporterna på landsväg. Just nu strejkar cirka 100 000 personer över hela landet och president Jacob Zuma manar arbetarna att gå tillbaka.
I söndags diskuterade järnvägs- och hamnarbetare att förena sig med de 20 000 långtradarchaufförer som redan strejkar för 22 procents löneökning. Bensinstationer börjar få ont om bensin och fruktpriserna i Johannesburg har stigit enligt pressrapporter i måndags. Förhandlingarna körde fast förra veckan.

Förra veckan förklarade Shell force majeure (de kan inte ta ansvar för vad som sker på grund av yttre omständigheter) i ett område som innefattar storstäderna Johannesburg och Pretoria, och samtidigt meddelade Toyota, Sydafrikas största bilfabrik, att de stängde fyra dagar på grund av strejk.

Sydafrika producerar 75 procent av världens platina, ligger på fjärde plats vad gäller krom och på femte plats i guld.
Gruvbolagen har tagit till olika metoder i att hantera strejkerna. I platinaföretaget Lonmin i Marikana kunde arbetarna få ut 22 procent i lönehöjning efter sex veckors strejk (och 34 ihjälskjutna gruvarbetare), medan Anglo American Platinum sparkade 12 000 arbetare i fredags. Marikana-arbetarnas lönehöjningar kallas på sina håll i pressen för Marikana-effekten och anses ligga bakom en rad av de strejker som följde.
Olika krafter försöker få igång förhandlingar för närvarande, bland annat för chaufförerna, men vad som händer veckan som följer återstår att se.

Gunvor Karlström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.