”Revolutionen är ett pågående tillstånd”

05 oktober 2012

Förstasidan, Intervju

▶På resa för demokrati och rättvisa ▶Vill få bukt både med samhällets ojämlikhet och ojämställdhet ▶”Vi tvingade en regim att avgå och vi kan avsätta många fler”

Maryam Raafat

Maryam Raafat

Internationella torget på bokmässan i Göteborg. Sorlet från tusentals röster bildar en ljudmatta, en bakgrund till varje möte i detta litteraturentusiasternas mecka.
Den egyptiska journalisten Maryam Raafat, 27, har precis deltagit i ett miniseminarium under rubriken ”Den arabiska våren – unga röster för demokrati och rättvisa” tillsammans med tre andra demokratiaktivister från Tunisien och Egypten. Nu sitter hon i Sensus monter och kollar av sin sida på Facebook. I vanliga fall arbetar hon på Egyptian Gazette, nu har hon under två veckors tid, i Sensus regi, rest runt i Sverige och talat om den egyptiska revolutionen och det nuvarande läget i landet:
– Jag tycker att det är väldigt givande, det är första gången jag pratar inför folk på det här sättet och jag är väldigt stolt över att kunna berätta om allt som hänt i Egypten, ur ett inifrånperspektiv.

Under de allra mest intensiva revolutionsdagarna ville Maryam Raafats föräldrar inte att hon skulle gå ut, istället satt hon på redaktionen, i närheten av Tahrirtorget, och rapporterade om det hon såg. Men efter ett tag började också hon att gå ut och intervjua människor. Hon ville motbevisa regimens bild, som spreds i de regimtrogna medierna, av att det rörde sig om så kallade ”thugs”, ligister.
Hon visade att demonstranterna var helt vanliga människor ur alla samhällsklasser, bildade och obildade. Nu hyllar hon hjältarna på Tahrir men säger att hon själv inte var någon, även om hon håller med om den oerhörda vikten av att det finns de som skriver och talar om för omvärlden vad som verkligen händer. Utan kritisk rapportering: tystnad.

Maryam Raafat är inte nöjd med den nuvarande situationen i hemlandet, men hon accepterar att folket har valt sitt styre, även om det inte är ett styre som tilltalar henne, och hon är säker på att folket inte kommer att låta sig tryckas ned igen.
– Egypten gjorde inte revolution för att ge makten till ett specifikt parti. Men vi har demokrati nu och det muslimska brödraskapet måste få sin chans att visa vad de går för. Men jag ser redan negativa tecken, säger hon och tillägger att det egentligen inte fanns något att välja på i presidentvalet eftersom det till slut bara stod mellan muslimska brödraskapets kandidat, Muhammed Mursi, och Ahmad Shafiq, känd från Mubaraks regim:
– Även de som inte ville ha det muslimska brödraskapet vid makten valde Muhammed Mursi, eftersom de inte ville att Mubaraks regim skulle komma tillbaka. Därför vann den här mannen. Och han vann med 51 procent, inte 99, så det är ett gott tecken. Och det är det första presidentvalet. Och om inte muslimska brödraskapet hade tagit den här rollen nu så skulle de göra det imorgon. Så det är bättre att de får göra det nu och får en chans att visa hur de agerar i praktiken, annars talar de bara.
Själv bojkottade Maryam Raafat valet eftersom hon inte kunde tänka sig någon av kandidaterna. Hennes familj är kopter.

De dåliga tecknen som Maryam Raafat ser menar hon handlar framförallt om konstitutionen. Hon är starkt kritisk till vissa av de frågor som diskuteras huruvida de ska vara en del av konstitutionen eller inte. Som detta att sänka åldern då det blir tillåtet för flickor att ingå äktenskap.
– Det är en väldigt trivial diskussion, den speglar inte vad vi vill att vårt land ska vara. Vi måste istället tala om arbetslöshet, om de hemlösa på gatorna, om gatubarn, om ekonomi, om turismen… det finns väldigt mycket som är viktigare än att sänka giftasåldern för kvinnor, säger hon och tillägger att hon inte alls är nöjd med situationen för kvinnorna i Egypten över lag.
– Kvinnorna spelade en stor och viktig roll under de intensiva revolutionsdagarna, de var på torget precis som männen, och vissa av dem skadades i sammandrabbningarna med polisstyrkorna. Sedan har de inte fått vad de har rätt till. Men en dag kommer de att ta sina rättigheter, den dagen har bara inte kommit än, säger hon och fortsätter:
– Det är ett av de negativa tecknen. Ett annat är att Muhammed Mursi sade att han skulle bli en president för alla egyptier, men det ser inte ut så, han är president för det muslimska brödraskapet och dess intressen, inte för alla människor i Egypten.

 

När frågan kommer upp om de massiva strejkerna för bättre arbets- och levnadsvillkor som verkar ständigt pågående i Egypten, åtminstone enligt vänsterbloggare och vänsterpress, reagerar Maryam Raafat först med att säga att där inte är några strejker. Men när vi har rett ut begreppen, avdramatiserat ordet ”strejk”, och hon fått klart för sig att det inte är protesterna mot den så kallade ”Muhammedfilmen” som menas, tillstår hon att bland annat lärarna strejkar för högre löner, men att det har hamnat i skymundan i och med att allt medialt fokus riktats mot reaktionerna på filmen.

Den obligatoriska frågan måste till sist ställas och Maryam Raafat är beredd. Trots att hon är kritisk till läget i Egypten nu känner hon sig hoppfull inför framtiden, det har hon gjort sedan revolutionen började:
– Jag såg att egyptierna kan revoltera, kan säga nej. Innan trodde jag inte att vårt folk kunde göra sådant. Jag upplevde att vi var tysta i årtionden så jag trodde inte att något sådant här kunde hända en dag, men det hände. Och det kommer att hända igen, om någonting går snett igen så kommer egyptierna inte att acceptera det. Vi tvingade en regim att avgå och vi kan avsätta många fler om de skulle uppstå.
Maryam Raafat menar som många andra egyptier att revolutionen inte på långt när är över. Västmedierna talar gärna om den som dåtid men i Egypten lever människorna med den långvariga processen varje dag.
– Revolutionen är ett pågående tillstånd, säger Maryam Raafat och ler stort när hon tillägger att den också är en väldigt härlig känsla. Hennes förhoppningar för framtiden är glasklara:
– Jag önskar mig ett verkligt demokratiskt samhälle som garanterar alla slags rättigheter, individuella rättigheter, yttrandefrihet, religionsfrihet, en konstitution som representerar alla egyptier och garanterar alla egyptiers rättigheter.
Hon tänker efter en stund:
– Och att alla människor i landet lever ett värdigt liv. Inga hemlösa, inga gatubarn.

 

Text och foto: Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.