Västsahara: ”Stoppa den storskaliga fosfatstölden”

22 september 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Under sommaren har över 800 000 ton fosfat, en råvara som används till konstgödseln, förts ut med 20 stora lastfartyg från Västsahara, ett land som ockuperas av Marocko sedan 1975. Marknadsvärdet för lasten uppskattas till cirka en miljard kronor och har sålts till framför allt det litauiska företaget Lifosa, enligt det internationella nätverket  Western Sahara Resource Watch, som beskriver händelsen som ren stöld.
Säljare är det statskontrollerade marockanska gruvbolaget som bryter och skeppar ut fosfatmalm från det ockuperade Västsahara. För helåret 2012 beräknas exporten uppgå till cirka 2,5 – 2,8 miljoner ton fosfat, med ett marknadsvärde på minst 2,7 miljarder kronor.
”Den marockanska brytningen och exporten av fosfatmalmen strider mot folkrätten och FN:s grundläggande principer. Hanteringen är alltså illegal och kan folkrättsligt betraktas som stöld. Importörerna kan betraktas som medbrottslingar och hälare” skriver svenska Västsahara Aktionen, i ett pressmeddelande.

Det litauiska företaget Lifosa, ett dotterbolag till ryska kemijätten Eurochem, förlorade i fjol sin plats i FN:s etikprogram Global Compact, med hänvisning till den kontinuerliga illegala fosfatimporten.
– Men fortfarande är många stater och sammanslutningar som EU passiva eller till och med positiva till den illegala handeln. Den gynnar en fortsatt militär ockupation, samtidigt som den underminerar FN:s fredsprocess och dömer den västsahariska befolkningen till ett liv i flyktingläger eller som hunsade andra klassens medborgare i sitt eget land, säger Sören Lindh från Västsahara Aktionen, i pressmeddelandet.
– Det är hög tid att det etablerade internationella samhället tar Marockos ockupation och växande plundring av Västsaharas resurser på allvar. Det borde vara självklart att villkora förmåner och samarbeten med krav på att ockupationen upphör och grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter respekteras. Redan idag finns stöd för EU att agera, exempelvis i nuvarande associationsavtal med Marocko.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.