Tusentals mot Putin i Moskva

21 september 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Sergej Udaltsov

Sergej Udaltsov

 

I lördags den 15 september hölls en ny demonstration mot Putin i Moskva, den första stora sedan i våras. Enligt arrangörerna var det 100 000 människor som slöt upp, medan polisen hävdar att det rörde sig om betydligt färre, runt 15 000.
Demonstrationen var den här gången helt laglig och demonstranterna hade fått tillstånd att marschera från huvudgatan Tverskaja till Akademikern Sacharovs boulevard där en scen hade byggts och ett sju timmar långt massmöte hölls från klockan 14 till klockan 20 på kvällen.

Demonstrationen bestod som vanligt av en stor blandning politiska grupper från nyliberaler och gay-aktivister, till kommunister och nationalister och fascister, varvat med en hel del vanliga medelklassmoskoviter och studenter utan partiflaggor, men som alla har det gemensamt att de är trötta på Vladimir Putin och hans allt starkare maktmonopol.
– Nu när det är demonstration går alla kommunister, alla nationalister, och alla liberaler tillsammans och skriker ”Ryssland utan Putin”. På den punkten är alla överens, men kommunisterna, liberalerna och nationalisterna kommer inte att kunna samarbeta politiskt länge till, säger Maria Girenko till Internationalen.
Hon har varit på flera av demonstrationerna i Moskva sedan rörelsen växte fram i samband med protesterna mot valfusket vid parlamentsvalet i december 2011 och som kulminerade med stora demonstrationer inför presidentvalet i mars. Men nu tror hon inte längre att demonstrationerna kommer att leda till någon förändring den närmaste tiden.
– Det blir mindre och mindre folk och jag tror inte på dem längre. Det kändes helt annorlunda före presidentvalet. Då fanns det chanser, säger hon.

Oppositionsledarna kändes också lite uppgivna när de höll sina tal för folkmassan på Akademikern Sacharovs boulevard. Nyliberalen Garri Kasparov sa att ”ingen har sagt att det kommer att bli lätt att få bort Putin, men vi måste fortsätta kämpa”, medan nationalisten Alexej Navalnyj efterlyste mera ”vrede” i rörelsen.
Den karismatiske Navalnyj, som länge har setts som oppositionens främsta ansikte och på många sätt var den som drog igång proteströrelsen med sin antikorruptionsblogg, framstod som ganska trött den här gången och hamnade i skymundan när den unge kommunisten Sergej Udaltsov tog över scenen.
Den ständigt svartklädde Sergej Udaltsov, idag även med svarta solglasögon, är ledare för paraplyorganisationen Vänsterfronten (Levyj Front) som grundades 2008 och försöker samla den ryska vänstern, allt från stalinister och trotskister till radikala socialdemokrater och anarkister.
– De frågar mig, varför är du alltid svartklädd? Varför har du svarta solglasögon? sa Udaltsov och fortsatte:
– Det är svårt att bära det vita bandet [oppositionens symbol]. Det vita bandet står för renhet. Men idag är jag full av vrede, vrede mot skurkarna, mördarna och banditerna. Jag kan inte vara snäll längre, idag är jag arg.

En annan talare som fick många applåder var Gennadij Gudkov, den tidigare dumaledamoten för det lilla vänsterpartiet Rättvisa Ryssland, som tidigare i september sparkades ut ur parlamentet, officiellt för att han bedriver affärsverksamhet vid sidan av, men enligt honom själv för att han kritiserar Putins maktmissbruk.
– Idag skickar vi en kraftfull men fredlig varning till regeringen. Antingen finner vi en kompromiss, eller så ska vi störta er, sa Gudkov, som precis som Putin har en bakgrund som KGB-agent.
Därefter försökte kommunisten Sergej Udaltsov uppmana folk att stanna till efter klockan tio, då demonstrationstillståndet skulle gå ut, för att ockupera Akademikern Sacharovs boulevard:
– Jag är trött på att vi bara kommer hit och sen går hem, sa han.
Men de flesta demonstranter började bryta upp redan klockan åtta när mötet officiellt rundades av och bara en handfull blev kvar med Udaltsov. När klockan blev tio och Udaltsov vägrade lämna platsen fördes han bort av polisen till en närbelägen polisstation, men släpptes efter bara en timme.
Även om allt gick lugnt till i Moskva, rapporteras det om oroligheter vid andra demonstrationer runt om i Ryssland, och i Nizjnij Novgorod greps 15 personer som anordnat en demonstration utan tillstånd.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.