Sydafrika: “Seger för Marikana!”

19 september 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Den sydafrikanska vänstertidskriften Amandla skriver denna vecka om ”Seger för Marikana! Och nu är det dags att kämpa för rättvisa!” – ”En heroisk kamp har fått smaka sin första seger”, skriver Amandlas ledare. 22 procent i löneförhöjningar ger 11 000 rand (cirka 8 000 kronor) i månadslön, och är en ”stor seger” för gruvarbetarna vid platinagruvan Marikama. Samtidigt höll den sydafrikanska fackföreningsfederationen Cosatu den här veckan sin kongress i skuggan av strejker och polisvåld.

– Det är en väldig framgång. Inget fack har någonsin uppnått 22 procent förr, sa en av arbetarna, Zolisa Bodlani, till Reuters.
Företaget Lonmin har bekräftat att avtalet undertecknats, och att lönehöjningarna går mellan 11 och 22 procent.
Den fackliga federationen Cosatu meddelade från sin kongress att man “välkomnar att strejken vid Lonmin-gruvan avslutas”, och uppmanar alla gruvarbetare som lämnat NUM (gruvarbetarförbundet inom Cosatu) att ”återvända och hjälpa till att bygga ett ännu starkare och mer enat fack”.  Många gruvarbetare hade lämnat NUM under strejken för det andra gruvfacket AMCU som ansågs mera radikalt.
En väldig seger, skriver Amandlas ledare, och avtalet är inte mindre än vad som krävdes efter mordet på arbetare och deras stora uppoffringar.
Tidskriften fortsätter: ”Denna kamp har redan skrivit om historien för den internationella arbetarrörelsen. I världens ögon är Marikana inte en plats utan ett uttryck för att arbetarkamp och klasskamp inte är gårdagens språk och ideologi utan lever i de utsugnas och förtrycktas kamp underifrån, de som fortsätter att kämpa den goda kampen.”
”Nu måste andra ta upp stafettpinnen från Marikana-Lonmin-arbetarna, medan deras kamp för rättvisa och utkrävande av ansvar fortsätter”, skriver Amandla.

Samtidigt som de omfattande gruvstrejkerna i Sydafrika gick in på sin femte vecka, och Marikana-arbetarna ingick sitt avtal, har landets stora fackliga landsorganisation Cosatu hållit sin kongress.
Trots den politiska oron i landet blev den gamla fackledningen omvald vid kongressen utan opposition, skriver Daily Maverick (18/9). Fackpamparna Zwelinzima Vavi och Sdumo Dlamini får behålla sina poster som federationens generalsekreterare respektive ordförande i ytterligare tre år.

Sydafrikas president och ANC:s ledare Jacob Zuma höll ett tal för kongressen, där han förklarade att det smidiga omvalet av Cosatu-ledningen gav Sydafrikas styrande parti ANC ”hopp” inför partiets egen kongress i december. Vad Zuma menar är att han själv kan hoppas på att han får sitta kvar som partiordförande, trots det växande motståndet mot honom bland kärnväljarna – de svarta fattiga arbetarna – efter massakern på strejkande gruvarbetare i mitten av augusti.

Vidare har Cosatu-kongressen varit tvungen att kommentera det aktuella våldet i Sydafrika mellan arbetare och polis, och kongressen förklarade att det behövdes en ”total reform vad det gäller polisens metoder för att kontrollera folkmassor” och att den ”brutalitet” som polisen har använt inte längre kommer tolereras, skriver Mail & Guardian (18/9).
”En ändring av hur våra poliser arbetar kommer att gå en lång väg för att bryta den våldsamma utvecklingen i samband med strejker” förklarade kongressen, samtidigt som man också kritiserade de arbetare som ”tar till våld”.
Tidigare har president Zuma och det stora gruvfacket NUM, som ingår i Cosatu, fått hård kritik från arbetarrörelsen efter massakern vid Marikanagruvan, eftersom Zuma och NUM då inte försvarade arbetarna mot polisens våld.

Helgen före kongressen hade också varit våldsam. Vid Lonmingruvan i Marikana, platsen för massakern där runt 40 arbetare dödades av polis en månad tidigare, gick polisen med stöd av soldater återigen till attack mot demonstrerande arbetare under lördagen. Polisen besköt arbetarna med gummikulor och använde tårgas, skriver The Daily Telegraph (17/9)
Hundratals tungt beväpnade poliser genomförde också husrannsakan i arbetarnas kåkstäder, officiellt på jakt efter vapen i form av macheter och spjut, skriver Mail & Guardian (16/9).

Men strejken vid Marikanagruvan är nu över efter fem veckor. I tisdags kom beskedet att företaget Lonmin och de strejkande arbetarna hade kommit överens efter förhandlingar ledda av biskop Jo Seoka. Arbetarna kommer att få en löneökning med upp till 22 procent plus ett engångssumma på 2 000 rand (1 500 kronor) som kompensation för uteblivna inkomster under strejken, skriver The Guardian (19/9).
De femtusen arbetarna vid Marikanagruvan gick med på erbjudandet och ska denna vecka ha återgått till arbetet. Samtidigt är det inte klart hur det kommer att gå med de strejker som pågår vid flera andra platina- och guldgruvor runt om i Sydafrika och involverar tiotusentals arbetare. Strejker som uppstod i svallvågorna av strejken vid Marikanagruvan och massakern där i augusti.

Per Leander och Gunvor Karlström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.