Strejk pågår!

22 september 2012

Förstasidan, Kultur

Någon som minns folkmassan på Tahrirtorget? Minns lyckotårarna över att folkets resning var möjlig? Det är inte så länge sedan. Men vad får vi veta om Egypten idag? Vad får vi veta om dem som fortfarande kämpar för revolutionen? I princip ingenting. Egypten låg alldeles nyss i nästan total medieskugga, bortsett från radiokorrespondenten Cecilia Uddéns rapporter.
Nu har den så kallade ”arabvärlden” hamnat i fokus igenom, på samma gamla vanliga sätt som före revolutionen. Men samtidigt som internationella media kollektivt förfasar sig över reaktionerna på ”Muhammedvideon” på Youtube, pågår strejkerna för fullt över hela Egypten. Strejker som inte handlar om ett filmklipp utan om besvikelse och ilska riktad mot generalerna i militärrådet.

Frilansjournalisten och Egyptenkännaren Per Björklund uttrycker i dagarna frustration över den enahanda bilden av ”muslimsk ilska” i sin blogg ”Från Kairo till Världen”. Han ser två huvudfaktorer när det gäller protesterna mot filmklippet: ”försök av marginella islamistiska grupper att skapa uppmärksamhet och polarisering, och en grogrund av hat mot USA efter årtionden av stöd till diktaturer och militära interventioner”. Detta sagt vill han istället rikta sökljuset mot de andra protesterna, de som är ett uttryck för ”den ständiga kamp för värdighet och rättvisa som dagligen engagerar fler muslimer än ett inbillat kulturkrig med västvärlden”.
Strejkerna i Egypten är massiva, ändå har det uppenbarligen inget nyhetsvärde att tusentals egyptier dagligen försöker göra sina röster hörda och kräva sina rättigheter.

Per Björklund nämner även protester i Tunisien, i Kuwait och Bahrain, fredliga folkliga protester för fackliga rättigheter, yttrandefrihet, demokrati. Han tipsar om ett filmklipp från tidningen Al-Masry Al-Youms hemsida. Klippet visar protester i en by i Nildeltat där de 3 000 invånarna kräver en fungerande offentlig service såsom sjukvård, avlopp och skola. De tänker inte be, de kräver. På det viset har revolutionen förändrat saker och ting, menar Per Björklund och citerar texten på ett av plakaten: ”Före revolutionen: förtryckta. Efter revolutionen: bortglömda.” Han avslutar ett blogginlägg med att avskriva den demonstrationströtthet som media har tyckt sig uppfatta hos egyptierna: ”för stora delar av befolkningen har kampen för ett värdigt liv bara börjat – och för allt fler framstår civil olydnad och gemensam kamp som den enda vägen.”

Den egyptiske revolutionäre socialisten Hossam El-Hamalawy skriver på sin blogg att revolutionen inte på något sätt är över. Strejkerna fortsätter, även om internationella media väljer att rikta blicken åt ett annat håll.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.