Stalin blev kvar i Wien

01 september 2012

Kultur

Det kan vara svårt att tro, men i det konservativa Österrikes huvudstad Wien finns ett av de sista kvarvarande Stalinmonumenten att beskåda.

Adressen är Schönbrunner Schlossstrasse 30, vilket är det hus där den unge rysk-georgiske revolutionären som kallade sig Stalin bodde när han besökte Wien som hastigast 1913, ett stenkast från det kungliga slottet Schönbrunn. ”I detta hus bodde J. V. Stalin under januari 1913. Här skrev han det betydande verket Marxismen och den nationella frågan” står det att läsa på minnestavlan som avtäcktes 1949 med den sovjetiske diktatorns stålhårda porträtt i profil.

År 1949 var Österrike sedan världskriget fortfarande under sovjetisk kontroll, och Wien var precis som Berlin en delad stad mellan de segrande Västmakterna och Sovjet. Men till skillnad från Tyskland som förblev delat i öst och väst fram till kalla krigets slut, gick ryssarna med på att Österrike skulle tillfalla Västmakternas intressesfär och de sista soldaterna ur Röda armén lämnade Wien 1955. Då var Stalin redan död och 1956 inledde hans efterföljare Chrusjtjov avstaliniseringen, vilket också innebar att Stalinstatyer runt om i Sovjet och Östeuropa revs ner och gator som bar hans namn döptes om.

Men eftersom Wien inte längre var under sovjetiskt inflytande förblev ironiskt nog den lilla Stalintavlan orörd här i det kapitalistiska Österrike, medan alla spår av tyrannen sopades bort i de kommunistiska länderna. Stalin finns kvar i Wien än idag som ett av de sista äkta Stalinmonumenten i världen.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.