Skuggorna som behövs

17 september 2012

Förstasidan, Kultur, Nyheter

Maria Gripe. Det har aldrig funnits någon barn- och ungdomsförfattare, varken före eller efter, som med ordens hela kraft har kunnat föra fram budskapen som vilar under ytan på det sätt som hon gjorde. Att som barn läsa Maria Gripes böcker var att få ett bevis på verkligheten i, och ett fönster in till, det mystiska, oförklarliga, storartade, fantastiska som barndomen har inom sig.
Med filosofins hela kraft, med textmakare som Edgar Allan Poe, Emily Brontë och Carl Jonas Love Almqvist i tankegångarna och med känsla för tillvarons skuggsida skrev hon mästerverk som Tordyveln flyger i skymningen, Agnes Cecilia – en sällsam historia, Pappa Pellerins dotter, Glasblåsarns barn, Tre trappor upp med hiss, Hugo och Josefin… för att inte tala om skuggserien.
Personerna i Maria Gripes böcker är på allvar, de tolkar och försöker förstå tillvaron på ett sätt som, i dagens urholkade massproduktionskarusell av underhållning, kan uppfattas som pretentiöst.
Men faktiskt, de ungas själar har nog egentligen, även idag, ett betydligt större behov av att fundera över ett citat om evigheten av Schopenhauer, än att läsa om barn som mördar barn, som i omtalade Hungerspelen. De intryck vi får påverkar oss, det kan ingen argumentera emot. Därför bör vi oftare fråga oss vilket samhälle vi skapar genom att ta oss längre och längre bort från de djupare innebörderna.

Allt färre ungdomar läser. Så hur många av dem möter någonsin Maria Gripe? I hennes böcker finns en spänning som bygger på band mellan människor, på hur historiens grenverk sträcker sig in i nutiden, på hur tillvaron är så mycket mer mångfacetterad än vad vi för det mesta tillåter oss att tro.
I den skenande tillvaro som många unga lever i idag finns inte mycket tid för den eftertanke som dessa böcker kräver. Det finns ingen lättillgänglig app, det går inte tillräckligt fort, det är inte fantasy, det är verklig mystik, steg över ett golv, en klocka som börjar ticka fast den inte fungerar. Helt utan låtsasmagi, helt på allvar.
Om trenden vänder, om barn börjar läsa igen, då väntar Maria Gripe där, hennes skuggor behövs, de frågor som hon tar upp blir aldrig förlegade, de är eviga.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.