Rapport från ett sålt England

17 september 2012

Förstasidan, Kultur, Nyheter

Varning! Varning! Varning! Total privatisering av det allmänna får katastrofala följder och kan göra att allmänheten säger upp sig från jobbet att uppfylla de löften mot staten som de styrande redan sedan länge har brutit, och istället går ut på gatorna och slår sönder det som inte längre tillhör dem.
Detta var budskapet när den brittiska filosofen och författaren Nina Power i tisdags besökte Kägelbanan på Södra teatern i Stockholm.

Ljummen septemberkväll i Stockholm. Folk på väg hem från jobbet. En förnimmelse av höst i luften. Någon kanske funderar över en weekendresa till London. Någon kanske minns hur det var där för bara lite mer än ett år sedan. Då när England skakades av gatukravaller. Upplopp som fördömdes i hårda ordalag av rättsväsende och politiker. Som avfärdades på alla tänkbara vis och utmålades som att det bara rörde sig om fattiga människor som ville HA saker.

Men det började med att polisen sköt ihjäl 29-årige Mark Duggan under ett arresteringsförsök. Det var droppen som fick bägaren att rinna över, bägaren av att stå ut med åtstramningar och privatiseringar. Så menar Nina Power när hon intar Kägelbanans lilla scen med sina gester och sitt snabba ordflöde: det började med politik.
– Vad vi har nu i England är åtstramningspolitik och en zombiekonsumism utan möjlighet att betala.

Nina Power talar om upploppen och om reaktionerna de väckte – både till höger och vänster. Hon nämner moraliska, ekonomiska, kulturella och estetiska reaktioner. Högern kallade folket på gatorna för kriminella medan vänstern menade att de nog var det men att det inte var deras eget fel. Ur ekonomisk synvinkel hävdade många att kravallerna inte var politiska utan ett resultat av konsumtionsinriktad girighet utan vilja till att arbeta och betala för sig:
– Som om det inte fanns några andra behov än att konsumera. Den bilden av samhället är falsk. Eller åtminstone en halvsanning skapad av medelklassåskådare.

Ur kulturell synvinkel skyllde högern på frånvarande fäder, och alltså egentligen på ensamstående mödrar. Vänstern idkade självrannsakan och kom fram till att den inte lyckats erbjuda något vettigt alternativ.
– Slavoj Žižek såg kravallerna som meningslösa, säger Nina Power som inte på något vis kan hålla med om det. För henne var upploppen laddade med mening. Hon talar om övervakningssamhället som eskalerat så till den milda grad att det i princip inte finns en enda gata där du kan gå osedd. Efter kravallerna har det ökat ännu mer.

Att lyssna på Nina Power är att få bilden av att upploppen bara var toppen på ett isberg av inte bara åtstramningspolitik, utan också av massiv korruption inom regering, polisväsende och media. Skandalerna hade avlöst varandra i snabb takt, kommit upp till ytan och blivit något som det talades högt istället för tyst om. Istället för att fråga varför kravaller utbryter tycker Nina Power att kravaller ofta är svaret på frågor som ingen ställer.
– Massiv arbetslöshet, åtstramningar… allt offentligt i England är borta idag; simbassänger, biblioteket… det är total, praktiskt taget total privatisering. Samtidigt som polisvåldet ökar, säger Nina Power som menar att det är ett stort misstag att inbilla sig att det bara är kravaller förpassade till historien som är politiska:
– Det som attackerades var inte bara vanliga affärer, det var banker och porrbutiker. Det handlade inte om att stjäla saker, det handlade om ilska. Självklart är det en politisk gest, hur skulle det kunna vara något annat i ett system där allting handlar om ekonomi?

När människorna som styr landet helt uppenbart inte bryr sig om demokratiska värden och dekonstruerar allting samhälleligt, menar Nina Power att det är ett skämt att tro att det i längden ska gå att lura människorna:
– De försöker moralisera, få människor att inte se privatiseringen. De talar om det samhälleliga samtidigt som de eliminerar det. Arbete skrivs ned helt och ska ses som volontäruppgifter. Arbetslösa tvingas arbeta gratis, annars får de inget bidrag.

Alltså, England idag: åtstramningar och total privatisering. Det talas till och med om att privatisera polisen. Nina Power ser ut att rysa vid bara tanken.
– Det finns inte längre några allmänna platser, bara upprätthållande av allmän ordning. Det finns nästan ingenting kvar. Det som verkar vara offentligt, är det inte, som parker, säger hon och frågar sig retoriskt vad detta betyder.
Vad är innebörden av att det offentliga, det allmänna, är borta? För regeringen betyder det att en fiktiv samhällelig gemenskap måste framhävas för att ordningen ska kunna upprätthållas trots att det inte finns något gemensamt att skydda längre, enligt Nina Power:
– Regeringen använder bilden av en stum och statisk ”allmänheten” mot den verkliga, aktiva allmänheten, säger hon och tar upp rättegångarna efter kravallerna då domarna hela tiden hänvisade till allmänheten som inte kunde acceptera sådant här. Hon talar om denna allmänhet som ett spöke som användes mot folket.

Hon beskriver hur rättegångsprocesserna efter upploppen dragit ut på tiden och förstör människors liv. Hon berättar också att ”ockupation” nyligen har klassats som en kriminell handling, och då är hemlösas tillfälliga sovplatser inräknade i kategorin. Och antalet hemlösa växer. En växande farhåga är den att nästa steg är kriminalisering av protester.
En annan viktig aspekt på protesterna som Nina Power tar upp är den att de vid makten försöker dela upp arbetare och studenter. Strejkande elektriker stoppades när de ville uttrycka sitt stöd till protesterande studenter.
Nina Power tror att de brutala nedskärningarna kommer att göra att de styrande inte kan upprätthålla bilden av en kollektiv statlig allmänhet särskilt länge till, eftersom människorna bara ser våldet, inget annat finns kvar:
– Det allmänna i allmän ordning är borta, istället har vi ett argt kollektiv organiserat kring skulder. Vi talar om den totala förstörelsen av välfärdsstaten. Hur kan människor undvika att bli försvarsinställda när nedskärningarna är så snabba och så brutala?
Hon säger att hon är cynisk när det gäller frågan om möjligheten av det allmännas återkomst. Samtidigt vill hon behålla en, som hon säger, utopisk idé om att vi kan få välfärden tillbaka, i ännu bättre form.

När det blir frågestund undrar någon vad Nina Power tycker om att Svenskt Näringsliv kommit med ett förslag på att kulturbidrag slopas. Hon svarar snabbt:
– Ni måste stoppa dem! Jag skulle vilja säga att Sverige borde se på de negativa exempel som finns, se att det här är vad nedskärningarna gör. När ni väl har satt igång kommer det inte att sluta förrän ni har full liberalisering, är fullt skuldsatta. Förstör allt utom allmänningarna, dem ska ni ta tillbaka
Nina Power avslutar frågestunden med att säga att hon kommer att finnas vid baren efteråt. Det myllras kring henne.
Ute på gatan är det fortfarande lugnt. Inga upplopp i sikte. Kvällsflanerande människor. Vad som händer om det allmänna fortsätter att säljas ut även här är svårt att sia om. Än så länge ligger gatstenen obruten och tyst.

Text och foto:
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.