Det är en tröst att hösten är så vacker

24 september 2012

Förstasidan, Krönika

“Du stjärna över Stockholmshem
låt ditt kalla ljus
Få lysa över dom som ej
har nånstans att bo”

Nu släckas tusen människoliv – Ebba Grön, 1980

Jag trivs rätt bra i Sverige. Tycker det är trevligt med årstiderna och ibland känns regniga och blåsiga novemberkvällar lika sköna som varma augustidagar. Krypa upp i tevesoffan för att titta på en skräckfilm och dricka en halvliter varm choklad. Titta ut genom fönstret och dra en filt över sig. Känna sig tacksam och illamående på samma gång för att man har det så bra. För så är det ju. Jag har ett hus att bo i, behöver inte gå hungrig eftersom det alltid finns mat hemma och jag har råd att lägga pengar på saker jag inte alls behöver egentligen. Sen kan man ju förvisso ha andra problem men livet blir onekligen enklare när man har alla primära behov tillfredsställda med råge.

I somras tog jag studenten efter ha läst media i tre år som kändes rätt poänglösa eftersom det mest ledde till att jag förutom att få mina betyg (+ en rolig praktik med Filip och Fredrik) lärde mig att avsky allt som har med marknadsföring, reklam och så vidare att göra. Jag vet inte om det är så på alla medieutbildningar i Sverige, men på skolan jag gick (som ligger i Kalmar) handlade en förkrossande majoritet av lektionerna om karriär, eget företagande och hela tiden ett reklamtänk. MUF i skolform. Kanske.

Hur som helst får man inget yrke efter att ha läst media och jag hör till dom som inte fått jobb på annat sätt. Och plugga är inget som jag skulle klara av i nuläget med tanke på hur äckligt trött jag var på skolan när jag slutade. Så jag är alltså arbetslös. Men jag bor fortfarande hemma och har snälla föräldrar som stöttar mig. Och om några månader har jag tillsammans med en vän planerat att flytta till Oslo och jobba. Så jag har det fortfarande väldigt bra trots att jag är arbetslös.

Långtifrån alla har det så bra. I en artikel i Dagens Nyheter från januari i år står det att sedan 2005 har antalet hemlösa i Sverige ökat med 4 000 personer. 34 000 hemlösa i Sverige 2012! Siffrorna är olika i vissa andra undersökningar men tydligt är i alla fall att antalet hemlösa i Sverige ökar. Om man vill så kan man hitta krångliga och otydliga svar på varför det är så, men samtidigt så borde det inte vara så svårt att förstå att det blir konsekvenser om vi har haft en högerregering.
Det vill säga Nya Moderaterna, Folkmoderaterna, Centermoderaterna och Kristmoderaterna. Hahaha, skämt åsido så inser väl dom allra flesta att det är ett parti som styr Sverige.

Men för att återgå till saken så har vi ju faktiskt en regering i Sverige som vill ta från dom fattiga och ge till dom rika. För ifall alla rika människor ska bli ännu rikare och medelklassen ha det så bra som vi har det så behövs offer. Det är politik helt enkelt. Ekonomi. Siffror på ett papper.

Snart är sommaren helt över och det blir höst i lilla stora Sverige. Nätterna är redan betydligt kallare. Åtminstone i Kalmar.

Petter Karlsson
19-årig kalmarit som gillar indierock och Afrika.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.