Tiina Rosenberg om årets Pride: ”Det är alltid bra att diskutera politik”

11 augusti 2012

Förstasidan, Nyheter

Foto: Emma LundströmDet blev ovanligt mycket tal om extremism från både höger och vänster inför och under årets Pridefestival. Debatten gällde än English Defence Leagues så kallade pinkwashingförsök, än påståendet att festivalen riskerar att tas över av vänsterextremister som enligt medierna har uttryckt hat mot militären, polisen och Migrationsverket och deras närvaro på Pride.
I en intervju i Expressen försökte Henrik Ek i samband med festivalen få några tydliga svar på hur festivalledningen såg på saken, utan någon egentlig framgång.
Förra året var Pride Stockholm gratis och satsade på total öppenhet vilket ledde till konkurshot. I år kostade det återigen pengar. Extremism och ekonomi alltså. När festivalen nu är över har Internationalen passat på att fråga teater- och genusvetaren Tiina Rosenberg, professor i teatervetenskap vid Stockholms Universitet, om både det ena och det andra. Till att börja med: tycker hon att årets Pride var en framgång?
– Det beror lite på hur man ser på Pride eftersom alla deltagare inte gör samma saker. De som hänger på Pride House deltar i seminarier, kulturevenemang och debatter, medan andra finns i parken eller går på fester på kvällarna. Detta år gällde framför allt att få ordning på ekonomin. Förra årets gratispride i Kungsan grävde ett djupt hål i kassan. Hur det gått ekonomiskt är inget jag vet något om eftersom jag inte tillhör Pridestyrelsen.

På frågan om hur hon ser på debatten om politikens vara eller inte vara och extremisternas eventuella övertagande säger hon att Pridefestivalen har debatterats i alla tider:
– Pride är främst identitetspolitik där olika grupper träffas och där olika delar av den stora sociala rörelsen träffas. Jag hänger mest på Pride House dit många oavsett hur man definierar sig hittar. Det finns en fördel att samla hbt-personer och intresserade på samma plats en gång om året eftersom vi då kan diskutera frågor som berör gruppen specifikt.
– Det innebär dock inte att intresset för den större politiska bilden bör försvinna. Det är med hbt-politik som med feminism, det handlar om tvärpolitiska rörelser där alla inte delar samma politiska åsikter. Stockholm Pride har en värdegrund (står på hemsidan). Att dela den är förutsättningen för deltagandet.

Tiina Rosenberg tycker att det alltid är bra att diskutera politik men vet att det inte är den åsikt som delas av alla som deltar i Pridefestivalen:
– Många kommer av andra anledningar. Alla lever inte i storstäder där det är lättare att träffa andra hbt-personer. Folk sparar pengar för att kunna komma till Stockholm för att vara med. Pride betyder olika för olika personer, den mångfalden bör man respektera.
 Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.