Ska isen på Arktis få finnas kvar?

11 augusti 2012

Förstasidan, Intervju

Sverige är just nu ordförande för Arktiska rådet, ett forum för de åtta stater som gränsar till Arktis med syfte att ”gemensamt arbeta för en ansvarsfull utveckling av regionen”. Men hur ser det ut i verkligheten?
– Vi är mycket kritiska till att Sverige inte använt sitt ordförandeskap på ett vettigt sätt. Istället för att försöka stoppa oljebolagen från att exploatera Arktis har man underlättat för dem, säger Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace.
– Vi måste sätta stopp för de här giriga oljebolagens agerande, säger hon.

Framför allt är det oljebolaget Shell, enligt Amnesty ökänt för bland annat brott mot de mänskliga rättigheterna vid oljeutvinning i Nigeria, som nu prospekterar för olja i Arktis.
Arktis är ett av jordens mest sårbara ekoområden och isen där smälter nu i alarmerande fart på grund av de klimatförändringar som förbränningen av fossila bränslen har orsakat. Inom ett decennium eller två finns ingen is kvar på Arktis tror Isadora Wronski. Arktis med sitt istäcke fungerar som ett naturligt skydd för jorden mot överhettning. Om isen försvinner riskerar därför klimatuppvärmningen att eskalera ännu snabbare.
– Istället för att se det som den katastrof det är, så väljer Shell att se issmältningen som ett fenomen som underlättar för oljeutvinningen, säger hon.

Svenska Greenpeace genomförde nyligen flera protestaktioner mot Shell, då man utklädda till isbjörnar demonstrerade utanför Shells bensinmackar.
– Vi kräver att man ska skydda Arktis och freda Nordpolen från exploatering på samma sätt som världssamfundet har beslutat och lyckats att freda Antarktis och Sydpolen, säger Isadora Wronski.
Sverige företräds i Arktiska rådet av utrikesminister Carl Bildt.
– Och det är ingen hemlighet var han har haft sina tidigare intressen. Det är inte förvånande att han vill skapa fri lejd för oljebolagen, och svenska Lundin Oil är också intresserade av Arktis, säger Isadora Wronski.

År 2015 kommer USA att ta över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Att USA, precis som Sverige och de andra länderna, ser Arktis som en allt viktigare källa för oljeutvinning är ingen hemlighet. ”USA och Sverige fortsätter att dela ett starkt ömsesidigt intresse för det stora och viktiga strategiska område som Arktis utgör” skriver USA:s ambassadör Mark Brzeninski i ett inlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet (6/8) och fortsätter: ”Energiutvecklingen i Arktis förväntas spela en viktig roll för att möta den växande globala efterfrågan.”
– Kampen om Arktis visar precis var frågan står. Å ena sidan handlar det om stora företag som bara vill tjäna pengar och är beredda att gå hur långt som helst. Å andra sidan handlar det om hela vår planets framtid, säger Isadora Wronski.
– Men det finns hopp, det är inte hopplöst, det går att ställa om till förnybar energi, säger hon och påpekar att det inte skulle bli dyrare utan tvärtom på sikt den billigaste lösningen.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.