Interpol jagar miljöaktivist

20 augusti 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

▶ Paul Watson från Sea Shepherd efterlyst över hela världen
▶ Vill inte utlämnas till Japan
▶ Anklagas för att ha utsatt hajfångstbåt för fara

 

Paul watson foto: guano@flickrDen 13 maj i år greps den kanadensiske miljöaktivisten Paul Watson i Tyskland. Han anklagas för att ha utsatt besättningen på en så kallad ”sharkfinning-båt” i Costa Rica år 2002 för fara vid en konfrontation med organisationen Sea Shepherd Conservation Society, där Paul Watson är ordförande.
Den 61-årige miljöaktivisten släpptes mot borgen på 250 000 euro några dagar senare, med skyldighet att följa upp med dagliga kontroller av polisen, i avvaktan på beslut av appellationsdomstolen. Men sedan 22 juli har Watson varit försvunnen, och enligt hans agent har han lämnat Tyskland för okänd ort. Även Japan har begärt Paul Watson utlämnad.

Paul Watson är en kanadensisk djurrätts- och miljöaktivist, som grundade och är ordförande i Sea Shepherd Conservation Society, en aktionsgrupp som arbetar för bevarande av havsmiljö. Han var en tidig och inflytelserik medlem av Greenpeace och senare styrelseledamot i denna världens mest kända miljöorganisation. Watson argumenterade för en strategi för direkta åtgärder som stred mot Greenpeaces tolkning av ickevåld. Han avhystes från styrelsen år 1977 och har därefter lämnat organisationen. Samma år bildade han Sea Shepherd Conservation Society.

Gripandet av Paul Watson i maj genomfördes med anledning av en händelse som inträffade 2002 i havet utanför Guatemala. Enligt uppgift ska miljöaktivisten Watson och besättningen på Sea Shepherd-skeppet Ocean Warrior ha förföljt och sedan beskjutit med vattenkanon och därpå rammat den costaricanska ”sharkfinning-båten” Varadero. Därmed utsattes Varaderos besättning för fara enligt de costaricanska myndigheterna. Enligt Sea Shepherd har organisationen videobevis på motsatsen.

Begreppet ”sharkfinning”, som vi skrivit tidigare om här i Internationalen, är en grym fiskemetod som används i jakten på hajfenor för framställning av den exklusiva hajfenssoppan. Fiskemetoden innebär att man endast tar till vara hajens fena som skärs av. Den svårt sargade hajkroppen dumpas därefter tillbaka ner i havet. Behandlingen innebär ett stort lidande för hajen som på detta sätt går en plågsam död till mötes.
Paul Watson är för närvarande flykting och eftersöks av rättsliga och brottsbekämpande myndigheter i Norge, Costa Rica och Japan för olika anklagelser i samband med hans miljöaktivistiska verksamhet. När han hade avvikit från de dagliga kontrollerna i samband med gripandet i Tyskland i maj, utfärdade Interpol en så kallad röd prick den 9 augusti 2012 och begär hans gripande.
Paul Watson säger i ett uttalande på Sea Shepherds hemsida: ”Jag är nu på en plats på jorden där jag känner mig bekväm och säker, långt bort från de ledare som blundar för utnyttjandet av våra hav.” Han tillade: ”Jag är mycket besviken över den tyska regeringens agerande. Det är uppenbart för mig att de har konspirerat med Japan och Costa Rica för att sätta mig i förvar, så att jag kan överlämnas till japanska myndigheter… Costa Rica och Tyskland har manipulerats av Japan som vill tysta Sea Shepherd.”
Enligt Le Monde har Watson och hans grupp orsakat förluster på miljoner dollar för Japans, Norges och Islands valfångst. Sedan 1986 finns ett förbud mot kommersiell valfångst.

För att få veta mer om vad som hänt och händer kring Paul Watson, kan du gå in på Sea Shepherd Conservation Societys hemsida; www.seashepherd.org

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.