Hollande kastar ut Frankrikes romer

20 augusti 2012

Förstasidan, Utrikes

▶ Nya razzior och utvisningar av romer i Frankrike.

▶ Husvagnar förstörs, tältläger rivs.

▶ Trots vallöften fortsätter nye presidenten Hollande Sarkozys politik   

De senaste veckorna har en ny hetsjakt mot romer inletts i Frankrike. Polisen har i systematiska tillslag i gryningen genomfört razzior mot romska boplatser i bland annat Paris, Lyon, Marseille och Lille. Husvagnar har förstörts av polisen och tältläger har rivits. De boende, många hundra romer inklusive barn, har drivits från sina hem och minst 200 har dessutom utvisats från Frankrike till Rumänien.
Människorättsorganisationer fördömer aktionerna och menar att den nya socialdemokratiska regeringen under ledning av president François Hollande för samma rasistiska politik mot romerna som den förra högerregeringen gjorde. Också EU är kritiskt mot hur romerna behandlas, och Europakommissionens taleskvinna Mina Andreeva säger till Reuters att ”vi bevakar den här utvecklingen”.

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy lät under 2009 och 2010 militärpolis genomföra utrensningar av romska läger runt om i Frankrike och sammanlagt deporterades då närmare 20 000 romer till Rumänien, enligt tidningen Expo.
Det brutala tillvägagångssättet fördömdes av bland andra Europakommissionen, den katolska kyrkan, och olika människorättsorganisationer. Sarkozy beskylldes också av romska grupper för ”etnisk rensning” och hans politik mot romerna jämfördes med hur samma folkgrupp förföljdes av den Hitlervänliga franska Vichyregimen under andra världskriget.
Kritiker menade även att Sarkozy försökte vinna över röster från Le Pens högerextrema väljare genom att ta i med hårdhandskarna mot romerna.

Men nu har alltså socialdemokraterna dragit på sig Sarkozys gamla hårdhandskar. Men medan Sarkozy påstod att de romska lägren genererade kriminalitet, har president François Hollande och hans inrikesminister Manuel Valls angett hälsoskäl som huvudanledningen till att romernas boplatser måste tömmas. Lägren sägs vara ohälsosamma och det påstås att sjukdomar som tuberkulos frodas där, men istället drivs romerna ut på gatan utan tak över huvudet, som om det skulle vara hälsosammare.
François Hollandes agerande är extra förvånande eftersom han hade haft som ett vallöfte att förföljelserna av romerna skulle upphöra och att de istället skulle erbjudas bättre bostäder. ”Hollandes löfte om ett slut på diskrimineringen av romerna klingar nu falskt efter den här veckans aktioner” säger Veronika Szente Goldston vid Human Rights Watch.
Hon kritiserar också de franska myndigheterna för att försöka muta romerna med runt 300 euro för att de ska lämna landet ”frivilligt”. På så sätt kan de franska myndigheterna kringgå EU:s lagar, påpekar Human Rights Watch.

”Inrikesminister Manuel Valls har inlett en klappjakt på romer” skriver det franska vänsterpartiet NPA i ett uttalande: ”I den mest vidriga Sarkozy-anda har flera romska läger nu tömts av polisen, utan att alternativa bostäder kan erbjudas. Hundratals människor bor nu på gatan, familjer har trasats sönder och sociala rättigheter förbisetts. Högern kan med rätta hylla inrikesminister Valls som en av sina egna. NPA kräver en mobilisering av alla politiska och sociala krafter för att sätta stopp för detta brott mot de mänskliga rättigheterna, inklusive rätten till bostad.”

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.