”Världen kan förändras, pappa” – Egyptisk socialist om revolutionen

12 augusti 2012

Förstasidan

Foto: Håkan BlomqvistEfter ett svep över det moderna Egyptens historia tog Mahineour el-Massry från Alexandria sin utgångspunkt i den stora textilarbetarstrejken i Mahallah med 21 000 arbetare 2008. Den hade föregåtts av att 60 000 tjänstemän på skatteverket året innan vunnit en lönestrejk. Och de sociala striderna ökade, med kamp för att försvara bostäder mot lyxhotell, fiskares försvar av sin näring och så protesterna mot sekteristiskt våld och polisövergrepp.
Mahineour blev själv aktivist 2004 i samband med proteströrelsen Kefaya – ”Det är nog!” – mot att Mubaraks son utsågs till efterträdare. Utifrån egna erfarenheter kunde hon berätta om fortsättningen: om polisens dödsmisshandel av en ung man på ett internetkafé, explosionen i en kristen, koptisk kyrka på nyårsnatten till 2011, planerna på en protest till 25 januari mot tortyr på polisstationerna.
”Vi varnade, det blir en liten protest.” Så stormade en kamrat in på ett möte: ”Tunisierna har gjort revolution! Tunisierna har gjort revolution!” Och den planerade protesten växte lavinartat.
– Vi tog över Alexandria på fyra timmar, alla polisstationer brändes ner. Vi var elva kvinnor som började tåga för att visa männen att vi vågar, så blev vi femhundra och sedan tusentals!

Mahineour hade bett deltagarna att innan föreläsningen hålla en tyst minut för alla dödade kamrater. Nu berättade hon med djup rörelse om de unga fattiga killar, ofta kallade ligister, som gav sina liv i konfrontationerna med polisen.
– Jag tänker ofta på den kille som tyckte att vi studenter var lite finare folk men att han själv som fattig inte var lika mycket värd och som skyddade oss med sin kropp och offrade sitt liv för oss andra.
I Alexandria genomförde demonstranterna dagliga marscher längs stadens alla gator och i bostadskvarteren. På så sätt spreds revolutionen till varje vrå av samhället och Alexandria har blivit centrum för radikalismen. Där blev också den vänsterinriktade nasseristen Hamdeen Sabahi som slutade på tredje plats i presidentvalet, vinnare.

Mahineour menar att kontrarevolutionens hårda kärna utgörs av armén som är en stat i staten. 35-45 procent av Egyptens ekonomi ägs av militären som driver allt från pastafabriker och strandhotell till säkerhetsorgan och militärbaser. Muslimska brödraskapet ser hon som motrevolutionens andra ansikte med president Mursis program för massiva privatiseringar.
Men att de arton dagarna av revolution 2011 nu skulle ha varit förgäves avvisar hon helt. De folkkommittéer som bildades för att försvara bostadskvarteren lever vidare och övervakar att regeringen inte sviker sina löften till folket. Protester pågår stadigt för att frige de 12-13 000 människor som sitter anhållna av militären. En kampanj mot ”lögnarna” som kablar ut militärens propaganda i media vinner gehör. En våg av nya oberoende fackföreningar sveper över Egypten. Kampen för att utveckla hälsovården har blivit en rörelse. Människor vägrar betala sina räkningar när elen stängs av. Kooperativa jordbruk bildas. En stark medvetenhet finns om att stå emot religiöst sekteristiskt våld. En feministisk rörelse som inte är knuten till makthavarna har vuxit fram. Till och med homosexuellas rättigheter har i smyg börjat diskuteras.
Den organisation Mahineour tillhör, Eshtrakyoon Thawryoon – Revolutionära Socialister – hade vid revolutionens inledning några tiotal medlemmar. Nu räknas medlemmar och sympatisörer i flera tusen som samarbetar med andra vänsterkrafter för att söka bygga rörelser underifrån.
– En av de bra sakerna med den egyptiska revolutionen var att den inte hade en ledare, men en av de dåliga var att den saknade organisering. Allt handlar nu om att organisera, menar Mahineour som berättar att hon dagarna efter Mubaraks fall besökte sin fars grav. Han hade varnat henne för socialism och röda fanor och menat att ingenting skulle ändras och att Mubarak var för alltid. ”Jo, kära pappa”, sa jag. ”Världen kan förändras.”

Håkan Blomqvist

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.