”Hoppas polisen tar det här på allvar”

31 augusti 2012

Förstasidan, Inrikes, Intervju, Nyheter

▶ Nyligen avlidna Eva Rausing mailade till Gunnar Wall om Palmemordet    ▶ Hävdade att ”en känd affärsman” låg bakom mordet   ▶ ”En ordentlig utredning bör göras”

I veckan publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att den nyligen avlidna miljonärskan Eva Rausing hade namngett en svensk affärsman som Olof Palmes mördare i en brevväxling med journalisten och författaren Gunnar Wall.
Gunnar Wall, som har skrivit flera böcker om Palmemordet, senast Mordgåtan Olof Palme (2011), medarbetar också i Internationalen.
Gunnar Wall
– Varför tog Eva Rausing kontakt med just dig?
– Jag tror att hon hade hittat mig på nätet och sett att jag skrivit flera böcker som granskat utredningen av Palmemordet och att jag var kritisk till påståendet att Christer Petterson var mördaren.
– Sen var det uppenbart att hon befann sig i psykiska våndor över de här uppgifterna som hon satt på om vem som skulle kunna vara mördaren, och att hon var i ett stort behov av att berätta det för någon insatt.

– Hur trovärdiga bedömer du att hennes påståenden är?
– Hon förklarade att hennes man hade berättat för henne vem som anstiftat mordet på Olof Palme och att det var en person som fanns i deras bekantskapskrets. Någon som hon dessutom var rädd för.
– Sen påstod hon att hon själv hade någon sorts psykisk förmåga att kunna se syner om mordet. Då förklarade jag väldigt respektfullt att jag inte trodde på sådana övernaturliga bevisförklaringar, men att det för den sakens skull inte gör hennes första påstående om vem som ligger bakom mordet ointressant.
– Den typ av uppgifter som det handlar om, att det rör sig om en svensk affärsman som hatade Palme, har det funnits teorier om, och det stämmer också bra med den stämning som vi vet rådde på 1980-talet med det extrema hatet mot Olof Palme inom överklassen.

– Vet du något om hur polisen har reagerat på de här uppgifterna?
– Jag hoppas att polisen kommer ta det här på allvar. Vad jag förstår har de först fått uppgifterna via Scotland Yard som hittade min och Eva Rausings mejlväxling i hennes dator efter hennes död. Men när jag kontaktade polisen själv verkade de inte överdrivet intresserade. Det var därför jag gick ut i Dagens Nyheter med mejlen för det här skulle få lite större uppmärksamhet så att det blir lite press på polisen och mindre risk att de här uppgifterna bara hamnar i botten av någon låda.
– Det här var alltså en mejlkonversation som jag och Eva Rausing hade under förra året, och när hon slutade att skriva lade jag saken åt sidan tillsvidare. När jag sen fick veta att hon hade avlidit under oklara omständigheter gick jag tillbaka och läste breven igen, och vid ett tillfälle skriver hon ju faktiskt: ”Glöm inte att undersöka om jag plötsligt skulle dö! Jag skojar bara hoppas jag.” Då kunde jag inte låta det ligga längre. Hon kan ha dött en naturlig död, och hennes uppgifter kan visa sig felaktiga, men det vore inte rätt mot henne om det inte gjordes en ordentlig utredning nu.

– Kan du säga vem den här personen är som Eva Rausing har pekat ut, utan att vi för den sakens skull skulle påstå att han är skyldig?
– Jag vill inte just nu uttala mig om vem det är, men jag kan säga att det rör sig om en känd affärsman.

– Leif G W Persson säger i Aftonbladet att den här personens namn har förekommit tidigare och att han troligen redan är ”kollad” av polisen.
– Det kan stämma, men om det finns tidigare uppgifter med misstankar mot den här personen skulle det snarare göra det intressantare att titta närmre på det igen.

– En sista fråga, tror du att Palmemordet kommer att lösas?
– Det beror på vad man menar med att mordet skulle lösas. Om det skulle lösas rent juridiskt med en fällande dom, eller om vi till sist kommer till en punkt där det finns tillräckligt många bevis som pekar ut en person eller grupp så att många av oss kan känna att nu vet vi och nöjer oss med det.
– Den mest troliga lösningen skulle kanske vara att någon på sin ålders höst träder fram och erkänner mordet.

Per Leander

Bakgrund:
Eva Rausing var gift med den svenska miljardären Hans Kristian Rausing. I somras hittades hon död i parets hem i London. Dödsorsaken är fortfarande oklar men det är känt att både hon och maken hade svåra drogproblem. Eva Rausing blev 48 år.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.