Nazister intog Bollnäs

20 juli 2012

Förstasidan, Inrikes

Stadsfesten i Bollnäs stelnade plötsligt plötsligt i lördags och handeln på Brotorget upphörde. Ett femtontal snaggade nazister från Svenska Motståndsrörelsen marscherade upp och ockuperade stadens centrum med fanor, flygblad och svarta plakat med vita snaror. En närmast skrämmande tystnad tog över feststämningen när nazisterna ohotade tog över platsen, filmade sina aktiviteter och spred sitt budskap.

De senaste dagarnas våldtäkter i Bollnäs och Söderhamn skylldes av nazisterna på en ”massiv invasion av främlingar” som fört med sig en ”importerad kvinnosyn”. Och i ordalag som kunde ha hämtats från Feministiskt initiativ beskrevs vilka ärr våldtäkter orsakar och hur våldtagna kvinnor möts av nonchalans och förnekelse. Men nu var det alltså tid att ”slå tillbaka”. Men inte mot mäns våld och övergrepp över huvudtaget. ”Vita män skulle aldrig begå en gruppvåldtäkt”, hävdade en av gruppens talesmän och syftade på en nattlig våldtäkt på Långgatan i Bollnäs förra veckan.
Trots bristen på vittnesmål visste förstås nazisterna att två av männen hade ”Mellanösternutseende” och att ”en var neger”, och sökte utnyttja händelsen maximalt för sitt budskap: ”Vi måste kasta av oss vår vansinniga tro på fraser som ’alla människors lika värde’”. Efter att utan tillstånd ha ockuperat Brotorget under närmare tre timmar medan en polisbil parkerat intill avmarscherade nazistgruppen.

En grupp unga kvinnor tog initiativ till en antirasistisk manifestation i Bollnäs nu på fredag, men möttes inte bara av sympati. Facebooksidan bombarderades, en av kvinnorna utsattes för antisemitisk agitation och nazisterna hotade angripa manifestationen. Även på kommentatorsfälten i lokalpressen förekom hånfulla inlägg om att kvinnorna borde demonstrera mot de många våldtäkterna i Gävleborg istället för att prata om rasism. Den misshandlade och våldtagna flickans pappa fördömde protesterna mot rasism som ett hån mot hans våldtagna dotter.
Så den planerade manifestationen ställdes in och flyttades till augusti, för att ”inte missförstås”. Till nazisternas jubel.

På söndag genomför socialdemokraterna i Bollnäs en minneshögtid för den norske massmördaren Anders Breiviks offer. Förhoppningsvis kan den manifestationen också göras till en stark antirasistisk protest mot nazisternas försök att utnyttja övergreppen på en ung flicka för att sprida sitt folkhat.

Håkan Blomqvist

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.