Misslyckat val i Rumänien

31 juli 2012

Förstasidan, Utrikes

Det blir nästan 40 grader varmt när solen gassar över Bukarests dammiga gator där slitna bilar tutar på varandra och smutsiga gathundar söker efter skugga. Överallt sitter valaffischerna: ”Hai la Referendum!” Gå och rösta. Och: ”DA! DA! DA!” Rösta: Ja! Ja! Ja!
Rumäniens nya socialdemokratiska regering med premiärminister Victor Ponta i spetsen har ansträngt sig hårt för att få folkets stöd att avsätta den gamle högerpresidenten Traian Băsescu.
Dessutom vill man ställa honom inför rätta för korruption och anklagar honom för maktmissbruk, otillåtligt inflytande över viktiga statliga ämbeten som domstolarna, och för att ha använt statsapparaten och säkerhetspolisen mot sina politiska motståndare inklusive genom spionage och telefonavlyssning.

Traian Băsescu, som varit landets president sedan 2004, suspenderades av parlamentet den 6 juli då socialdemokraterna och liberalerna presenterade en gemensam misstroendeförklaring mot honom. Samtidigt togs ett beslut om att det skulle hållas en folkomröstning den 29 juli för att kunna avsätta honom.
EU har varit mycket kritiska mot socialdemokraternas ”odemokratiska metoder” för att försöka bli kvitt den korruptionsanklagade högerpresidenten, och EU anklagar i sin tur premiärminister Victor Ponta för maktmissbruk. Han har bland annat infört mera statlig kontroll över televisionen och Rumänska kulturinstitutet.
Sannolikt är alla parter korrupta på ett eller annat sätt. Premiärminister Victor Ponta har även under sommaren beskyllts för att ha plagierat sin doktorsavhandling i juridik från år 2000, vilket han själv menar är ett försök från president Traian Băsescus män att misskreditera honom.

Victor Ponta tillträdde som premiärminister den 7 maj i år efter att socialdemokraterna vunnit parlamentsvalet under våren.
Inför valet hade socialdemokraternas tidigare ledare Adrian Năstase ställts inför rätta och dömts till två års fängelse för korruption under sin tid som premiärminister 2000 – 2004. Kritikerna menar att det var högerpresidenten Traian Băsescu som låg bakom den rättegången för att försvaga socialdemokraterna. Efter domen försökte Adrian Năstase ta livet av sig med sin pistol, men lyckades bara skjuta sig själv i halsen istället för i huvudet.

Under hela våren har stora demonstrationer hållits runt om i landet till stöd för den ena eller andra av de två politiska lägren.
Den vecka jag är här fram till valdagen samlas varje kväll en skara människor på Universitetstorget i Bukarest för att visa sitt stöd för president Băsescu och skrika ut sitt hat mot socialdemokraterna. De är inte så många, kanske tvåhundra, men de är högljudda och viftar med rumänska flaggor. Några av flaggorna har ett sönderklippt hål i mitten, som från revolutionen 1989 då den kommunistiska symbolen i mitten av flaggan klipptes bort. Högerdemonstranterna menar alltså att Victor Pontas socialdemokratiska regering som styr med stöd av liberalerna kan jämföras med Ceausescus stalinistiska regim.
När det blir mörkt klockan nio går de flesta hem, medan en handfull demonstranter blir kvar och slår upp läger och sover i parken. Ett par poliser står och glor slött en bit bort.

Men nästan alla
andra jag pratar med på stan säger att de tänker rösta ja, om de nu orkar gå och rösta. Och så blev det.
Majoriteten av folket, nästan 90 procent, röstade ja till avsättningen av presidenten. Men valdeltagandet var för lågt, runt 46 procent, vilket är under den 50 procents gräns som krävdes för att omröstningen skulle giltigförklaras. Trots att åtta och en halv miljoner människor gick och röstade, var det ungefär lika många som stannade hemma.
Allt tyder på att den suspenderade Traian Băsescu tillsvidare kommer att återfå sin presidentpost. Han ser sig i alla fall som segrare trots att 9 av 10 som faktiskt röstade var emot honom.
Men maktkampen mellan premiärminister Victor Ponta och president Traian Băsescu kommer att fortsätta och troligen intensifieras i ett allt mer splittrat politiskt klimat och svårtstyrt land.

Text och foto: Per Leander

Valresultatet:
Ja-röster 88,7 %
Nej-röster 11,3 %
Röstdeltagande: 46,2 %

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.