Gotland: Tältprotest mot kalkbrytning

23 juli 2012

Förstasidan, Inrikes

Det är inte bara långt borta i något sydamerikanskt land som storföretagen vinner mot miljöaktivister och lokalbefolkning och får igenom exploatering av naturresurser som skadar marken för oöverskådlig framtid. Trots högljudda protester från en omfattande folklig opinion har svenska mark- och miljööverdomstolen nu gett det finska företaget Nordkalk rätt att bryta kalk i Ojnareskogen på norra Gotland, alldeles intill ett naturreservat och sjön Bästeträsk som är öns största färskvattenreserv.
Huvudargumentet för exploateringen är som vanligt arbetstillfällen. Men dessa ligger förhållandevis lätt i vågskålen när den andra skålen fylls av det faktum att Gotlands färskvattenresurser är känsliga och att en av följderna kan bli att grundvattenreservoaren för hela norra Gotland slås ut. Alltså: dricksvatten eller arbetstillfällen under ett begränsat antal år?

När Nordkalk nu har fått brytningen beviljad har de meddelat att de inte tänker invänta det överklagande som Naturskyddsföreningen utlovat, utan omedelbart börja avverka skogen där brottet är planerat. Ett område lika stort som de två Karlsöarna utanför Gotlands västra kust.
Men uppgivenheten har inte drabbat dem som vill rädda skogen och vattnet. Under Almedalsveckan utförde Fältbiologerna protestaktioner och ett tjugotal personer har slagit läger i Ojnareskogen. Ordförande för Fältbiologerna, Salomon Abresparr, har sagt till Gotlands Allehanda att de tältande hoppas att med sin närvaro kunna bidra till att avverkningen uppskjuts på grund av arbetsmiljöskäl, arbetsplatsen blir helt enkelt inte säker när den är befolkad av strövande Fältbiologer.
Nu har Nordkalk påbörjat vägröjning och hotat aktivisterna med skadestånd vilket fått till följd att organisationen istället riktar in sig på opinionsbildning via andra kanaler, även om tältlägret förväntas fortsätta.

Förutom att kalkbrottet stoppas kräver Fältbiologerna att en nationalpark bildas, att miljöbalken skärps, att vi får en miljölagstiftning som är värd sitt namn, och att Gotland satsar på hållbara jobb istället för kortsiktiga. De menar att det inte är en lokal angelägenhet utan sätter ramarna för alla framtida beslut med negativ inverkan på naturen.
– Man kommer att kunna bryta mineraler var som helst om inte miljölagstiftningen säger ifrån i det här fallet, säger Salomon Abresparr till Gotlands Allehanda.
EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) kräver nu att EU-kommissionen stoppar kalkbrottet och en namninsamling pågår på avaaz.org. Fältbiologerna tänker kämpa vidare, om det så ska vara tills sista trädet är fällt.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.