“Företagstorpeder kom med dödshot”

11 juli 2012

Förstasidan, Inrikes

En facklig representant för Syndikalisterna (SAC) överfölls i sitt hem i Stockholm på måndagkvällen den 2 juli av sex torpeder med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion, som enligt SAC var utsända av arbetsgivaren för att tysta honom i en pågående förhandling. Han ska ha misshandlats i ansiktet och med kniven mot strupen tvingats ringa företagets ägare och ta tillbaka fackets krav.
– En sån här brutal attack mot en facklig företrädare för oss 100 år tillbaka i tiden, säger Jone Källsäter, presstalesman för SAC-Syndikalisterna.
Enligt SAC ska ledaren för torpederna dessutom vara en nära släkting till ägaren av företaget.
Företaget sysslar med bemanningsuthyrning och heter City Staff Stockholm AB, men byter ibland namn och har bland annat tidigare hetat ”Unika Personal” eller ”Unika Bemanning”, berättar Jone Källsäter.

Bakgrunden till händelsen är en arbetsmarknadskonflikt mellan företaget och facket som företräder ett par medlemmar i frågor om olovliga uppsägningar, löneanspråk och utebliven semesterersättning.
Förhandlingarna mellan facket och företaget hade inletts med ett första möte, och ett andra möte var inplanerat. Men så dök torpederna upp och tvingade fackets representant att lova att alla krav som ställts skulle släppas. De ska även ha hotat honom till döden och krävt pengar av honom.
– Han blev tillsagd att han nu var skyldig dem en halv miljon kronor för ”utryckningen” och har fått en månad på sig att betala under dödshot, säger Jone Källsäter.

Den attackerade SAC-medlemmen har nu lämnat sin bostad och gömt sig tillsammans med sin fru och barn, som också var i lägenheten när misshandeln ägde rum. Han tvekade flera dagar innan han berättade för sina kamrater i SAC om attacken, berättar Jone Källsäter, av rädsla för fortsatta repressalier.
– Jag förstår att han tvekade innan han hörde av sig till oss. Vi har också funderat på hur vi skulle hantera det här säkerhetsmässigt, och valde att gå ut med det i media och samtidigt söka stöd från andra fackföreningar och politiska organisationer. Det här är en attack mot hela arbetarrörelsen.
Samtidigt har SAC skickat ett brev till företaget med krav på nya förhandlingar.
– Vi tänker inte vika oss för maffiametoder.
Mordhotet och misshandeln är också polisanmälda. Från företagets sida förnekar man att man ligger bakom attacken.
– Vi nekar till alla anklagelser och har polisanmält det här som förtal, säger en talesperson för City Staff.
Bemanningsföretaget City Staff anlitas av flera etablerade restauranger i centrala Stockholm. På företagets hemsida kan man läsa följande presentation: ”Varmt välkommen till City Staff Stockholm AB. Vi gör vardagen enkel för hotell och restauranger. Vår affärsidé är att med professionella medarbetare bemanna hotellstädet och disken. Vid sjukdom har vi alltid rutinerade vikarier att sätta in. City Staff arbetar även med hushållsnära tjänster som veckostädning, flyttstädning och fönsterputs. City Staff erbjuder ett ekonomiskt och rationellt alternativ för servicemedarbetare inom hotell och restaurang. I alla uppdrag tar City Staff fullt arbetsgivaransvar. Det inkluderar all personaladministration med källskatt, arbetsgivaravgifter, försäkringar och semesterplanering.”

Från SAC:s sida lyfter man nu fram hur man som fackförening länge har varnat för hur bemanningsföretagen urholkar arbetsskyddslagsstiftningen.
– Bemanningsbranschen växer oreglerat. Det finns många stora företag som följer de regler som gäller, men bortom dem så finns en ganska stor grupp mindre rent kriminella företag, säger Jone Källsäger.
– Man kan säga att det rör sig om väldigt primitiva kapitalistiska kortsiktiga mål, att maximera vinsten utan hänsyn till arbetarna eller de lagar på arbetsmarknaden som faktiskt finns. Det är lite vilda västern över branschen. Man utnyttjar i synnerhet lågkvalificerade tjänster där människor är lätt utbytbara och har svårt att göra sina röster hörda, säger Jone Källsäter.
I ett pressmeddelande skriver SAC: ”Vi har under längre tid sett med oro på utvecklingen bland bemanningsföretagen. Få följer kollektivavtal och arbetsmarknadsregler om anställningsavtal, arbetsmiljö och semesterersättning. Löner betalas ofta ut svart med stor oregelbundenhet. Många bemanningsföretag har anknytningar till personer med ett långt kriminellt förflutet och det är långt ifrån ovanligt att företagen använts till att tvätta pengar åt kriminella gäng. Det var alltså bara en tidsfråga tills de skulle börja misshandla och mordhota fackföreningsrepresentanter.
Vi kräver att polisen och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tar utvecklingen på allvar och genast upprättar ett åtgärdsprogram för att få bemanningsföretagen att följa reglerna för arbetsmarknaden och svensk lagstiftning.”

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.