Counterjihadmöte i Stockholm under Pridefestivalens parad

29 juli 2012

Förstasidan, Inrikes

Först riktade de in sig på brittiska fotbollshuliganer genom att hålla aggressiva demonstrationer i invandrartäta förorter, nu satsar de istället på att ordna manifestationer i samband med Pridefestivaler.
Högerextrema English Defence League, EDL, såg anhängarsiffrorna dala och bestämde sig för att byta taktik. Nytt fokus: underblåsa islamofobin i samband med hbtq-rörelsens evenemang.
Den 4 augusti planerar de, tillsammans med andra organisationer ur den så kallade counterjihadrörelsen, att samlas i Stockholm för ett första globalt stormöte. Samtidigt fyller Prideparaden stadens centrum med tusentals deltagare och åskådare.
Det är det som är meningen. Den antimuslimska counterjihadrörelsen vill använda strålkastarna som lyser mot Pride för att vinna över den folkliga opinionen genom att utmåla sig som beskyddare av den västerländska hbtq-rörelsen.

EDL startade
i Luton, England, 2009. De har kallats Breiviks fotsoldater. Massmördarens politiska jordmån för de fascistiska idéer som ledde till terrordådet. Det finns en svensk sektion, SDL, men den har inte lyckats vinna särskilt mycket mark. Särskilt inte efter den 22 juli förra året.
Över en natt blev de parlamentariska, högerpopulistiska partierna plötsligt mycket mer skeptiska i sina uttalanden när det gällde counterjihadrörelsen. Men nu börjar det verka som om den kyligare stämningen har upphört.
Med den internationella demonstrationen den 4 augusti hoppas förmodligen EDL kunna vända trenden ännu mer.

Delar av extremhögern
har alltså gjort en rejäl glidning, från uttalad och utagerad homofobi till det som kallas ”pinkwashing” – att använda hbtq-frågan för att framställa sin islamofoba retorik som liberal, västerländskt frisinnad och tolerant. EDL har till och med en egen hbt-division. Förra året blev det skandal i England när det framkom att en av EDL:s grundare var med och arrangerade East End Gay Pride.
Att ”värna om” homosexuella har alltså blivit ännu en färg i paletten när extremhögern ska måla upp bilden av hotet från ”den andre”, den muslimske invandraren.

De muslimska
hbtq-personerna verkar däremot inte riktigt hamna inom ramen för EDL:s tolerans och öppenhet, även om de säger sig vilja rikta uppmärksamheten mot de utsatta inom islam. Frågan är ju hur de hade tänkt sig att hjälpa dem. Genom att inte låta förföljda homosexuella få uppehållstillstånd i Sverige, eller England?
Men varken EDL:s Tommy Robinsson, eller mötets huvudtalare Pamela Geller från SION, Stop Islamization of Nations, kan förvänta sig att tala ostörda i Stockholm den 4 augusti. Motståndet är stort och kampanjen Stoppa EDL uppmanar alla som motsätter sig EDL:s islamofoba åsikter att ta med sig vuvuzelor och visselpipor till Karlaplan där stormötet ska hållas.
Och dagen efter, den 5 augusti, kommer det att hållas ett heldagsseminarium på Fria Teatern i Högdalen i Stockholm med titeln ”Mellan populism och fascism – extremhögerns nya strategier”.
Seminariet arrangeras av Researchgruppen i samarbete med Centrum för Marxistiska Samhällsstudier Stockholm, och ämnen som tas upp är bland annat extremhögerns förändrade utseenden och dess möjlighet till genomslag i ett krisande Europa.

Extremhögern
må vara på frammarsch men det finns fortfarande starka motståndskrafter som varken tänker hålla tyst om det som sker eller låta Pridefestivalerna bli gisslan i högerextremisternas politiska marsch med syfte att dra undan stolen för ett samhälle där alla har samma rättigheter.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.