Volvoarbetarna gick hem vid lunch

21 juni 2012

Förstasidan, Umeå

Ett trettiotal av montörerna på Volvo Lastvagnar i Umeå stämplade ut klockan 11 fredagen den 15 juni, istället för att gå på plustid, då de ansåg att de hade arbetat klart sin avtalade arbetstid. Men företaget betecknar händelsen som olovlig frånvaro eller vild strejk eftersom ledningen beordrat arbetarna att arbeta plustid till klockan 16.
– Företaget har nonchalerar vårt avtal, säger Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på IF Metall Volvo Umeverket.
– Därför satte vi ner foten och löpte linan ut, säger han, men tillägger att han inte såg det som någon vild strejk eftersom avtalet mellan facket och företaget hade slutat gälla.
Metallklubben hade nämligen sagt upp VAT-avtalet (avtal för variabel arbetstid) som en konsekvens av att företaget brutit mot gällande överenskommelse om att inte anlita bemanningsföretag. Metallklubben har också stämt företaget för brott mot kollektivavtalet.
I ett uttalande tre dagar innan fredagens tidiga hemgång förklarade klubben att man såg det som en ren provokation att företaget lägger ut plusstid samtidigt som VAT-avtalet säger något helt annat.

Den här veckan har alla arbetare varit tillbaka på jobbet och Jan-Olov Carlsson säger att det är oklart vilka åtgärder arbetsgivaren kommer att ta mot de arbetare som gick hem i fredags.
– Vi vet ännu inte om de tänker ta i med hårdhandskarna, men i så fall får de räkna med större protester, säger han.
– Det gäller att skydda medlemmarna och deras intressen, samtidigt som vi ser till att det inte genomförs några olagliga stridsåtgärder. Det är den dubbla rollen som facklig förtroendevald, säger Jan-Olov Carlsson.
Under måndagen satte sig företagets och fackets representanter för att utreda vad som hänt.
– Även om det kan ha varit formellt fel av arbetarna att gå hem, så finns det också en moralisk rätt. Företaget gick över gränsen, säger Jan-Olov Carlsson.

Per Leander

Läs också stöduttalande från Socialistiska Partiet: Vi stödjer arbetarna på Volvo Umeverken

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.