Mot vinster i välfärden – tusentals skriver på budkavlen

09 juni 2012

Förstasidan, Inrikes

Det började som en debattartikel i Aftonbladet för ett par veckor sedan, undertecknad av 32 personer. Därefter har flera tusen skrivit på budkavlen ”Välfärd utan vinst”.
I förra veckan hölls ett första stormöte med fyrtiotalet deltagare för att diskutera hur rörelsen ska byggas vidare under sommaren.
Målet är att inför riksdagens öppnande den 18 september ha byggt en stark folklig organisation som kan ställa alliansregeringen till svars för missförhållandena i vården till följd av privatiseringarna.

– Vi har varit en liten kärna av privatpersoner och små organisationer som jobbat i motvind. Men nu finns det helt nya möjligheter att nå ut med LO-beslutet i ryggen, säger Håkan Blomqvist, samtidshistoriker vid Södertörns högskola.
Han syftar på att LO:s nya ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid LO-kongressen förra helgen valde att göra ett uttalande mot vinsterna i välfärden, något som kom helt oväntat och som ses som ett direkt resultat av debattartikeln i Aftonbladet.
– Budkavlen har ruskat om ordentligt. Alliansens dropp i opinionen har kommit samtidigt som alla vårdskandaler och en framväxande debatt om vinst i välfärden, säger Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna.
– Samtidigt har motreaktionen nu börjat, fortsätter han och berättar att Svenskt Näringsliv precis har svarat med att lansera en mottattack i form av kampanjen ”Kvalitet och valfrihet” under ledning av Scaniachefen Leif Östling.

– Nu är det en dramatisk situation med två läger, två principer som står emot varandra. Vård anpassad efter människors behov, eller vård anpassad till marknaden, säger Håkan Blomqvist.
– Vi får inte släppa vårt försprång. De kommer att ha hur många miljoner som helst till sin kampanj, vad har vi, i nuläget exakt 2 343 kronor och 50 öre, säger Arne Johansson.
En mötesdeltagare som heter Monika påpekar att det är viktigt att man inte låter näringslivet kapa ordet ”kvalitet” och få det att bli synonymt med ordet ”valfrihet”.
Göran Gustavsson, skötare och medlem i fackförbundet Kommunal berättar om Kommunals ”Folkliga manifestation mot privatiseringar och nedskärningar i välfärdssektorn” i Stockholm förra måndagen.
– Det var visserligen en besvikelse att det bara kom några hundra, det var ju dåligt väder. Men man kan se det som en början till någonting större och att Kommunals ledning som tidigare varit emot allt sånt här nu har börjat vakna, säger han.

Välfärd utan vinst har splittrat socialdemokratin och visar tydligt på skillnaden mellan högern och vänstern inom partiet. Högersossarna försöker nu smutskasta sina partikamrater till vänster för att gå ”trotskisternas” ärenden, trots att rörelsen är partipolitiskt obunden.

Socialdemokraten
Bengt Silfverstrand har varit drivande och skrev utkastet till den debattartikel ”Det räcker nu – sluta pantsätta vår välfärd” som publicerades i Aftonbladet (26/5) undertecknad av bland andra kulturpersonligheter och debattörer som Sven Wollter, Göran Greider, Ann Charlott Altstadt, samt politiker som Birgitta Sevefjord (V), Ann-Margarethe Livh (V) och Lennart Nilsson (S). En annan känd socialdemokrat som uttalat stöd för budkaveln är den tidigare utbildningsministern Carl Tham.

Men socialdemokrater till höger i ledningen runt Stefan Löfven vill inta ha med budkavlen att göra, och Löfven säger att det inte går att stoppa privatiseringen och vinster i vården,
Den socialdemokratiska debattören Stig-Björn Ljunggren har gått till öppen attack mot Välfärd utan vinst och påstår att budkaveln är ett ”trotskistiskt övergångsprogram” för en smygrevolution ”under radarn”, och skriver i kommentarfältet till debattartikeln på Aftonbladet: ”Det som förvånar mig är att riktiga kommunister som Sven Wollter springer med i det trotskistiska sällskapet.” (26/5)

En viktig politisk organisation som ännu inte officiellt anslutit sig till Välfärd utan vinst är Vänsterpartiet.
– Vi måste få med Vänsterpartiet i det här. De tycker som vi och de har resurser att driva den här frågan, säger metallarbetaren Göran Kärrman.
En annan mötesdeltagare tycker att man inte ska hänga upp sig för mycket på vilka partier som är med, och säger att även de som inte är vänster eller socialdemokrater kan vilja gå med.
– Trycket underifrån i kombination med vårdskandalerna i medierna kan säkert få en del höginkomsttagare att vända sig emot privatiseringarna, men vi bör ha en inriktning på arbetarrörelsen, i bred bemärkelse, om vi ska kunna förankra och bygga en sån har rörelse, svarar brevbäraren Gunnar Westin.
– Vi vill ha med oss Vänsterpartiet som officiellt inte är med ännu. Dörren står öppen för alla som är emot privatisering och vinster i vården, så det är några borgare som håller med om det kan de ju också få vara med, säger Arne Johansson.

Mötet beslutar att försöka anordna ett seminarium till hösten att samlas kring. Kanske kan man anordna en tribunal och ställa privatiseringen till svars för de onödiga dödsfallen i vården.
En stor demonstration i kombination med ett sorts skådespel utanför riksdagen ska också planeras till den 17 september, kvällen innan riksdagens öppnande.
– Vi håller en egen riksdag, ett gatans parlament, och lägger fram vårt eget lagförslag om att välfärden inte ska få vara vinstdrivande, med debatter och en omröstning där vi antar lagen mot privatisering. Sen kanske vi inte har de statliga musklerna att genomdriva det, men det blir en symbolisk markering, säger Håkan Blomqvist.

Text och foto Per Leander

LÄNK TILL BUDKAVLE

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.