Låt inte frihetskampen dränkas i blod

15 juni 2012

Förstasidan, Utrikes

Socialister om syriska upproret

Slakten på Syriens civila, på barn, kvinnor och familjer sprider fasa runt världen. Al Houla, Al Kubeir, Khalidya minner om rensningen av bosniska samhällen under Jugoslavienkriget. Shabihas mördargäng i Syrien om Arkans fascistiska “tigrar”.

Den demokratiska massrörelsen mot Assaddiktaturen ska dränkas i blod och striden handla om annat, om starka krafter får som de vill: om religiös och etnisk tillhörighet, om regionala statsintressen och imperialistisk rivalitet. Saudiarabien mot Iran, Turkiet mot kurderna, USA och västmakterna mot Ryssland och Kina. Här söks allierade och bulvaner hos regimen eller dess motståndare. I huggsexan om inflytande accelererar våldsspiralen. Fria syriska armén visar upp fångar från Irans shiamuslimska al Mahdiarmé. Sunnimuslimska Al Qaida anklagas för bilbomber i Damaskus. Alltmedan siffrorna över döda, skadade och flyktingar exploderar.

Likt under Libyenkriget splittras internationella vänsterkrafter mellan dem som i regimen ser en försvarslinje mot imperialismen och dem som solidariserar sig med det demokratiska upproret. Det är en splittring som går igen också i Syrien där ett par kommunistpartier samt vänsternationalister och radikala kurdiska rörelser befinner sig bland regimens vänner. Andra kommunistiska och socialistiska vänsterkrafter spelar tvärtom en viktig roll i den demokratiska upprorsrörelsen. Den vänster som länge lidit under Assadregimens förtryck samlas allmänt inom den Nationella koordinationskommittén, NCC, med bas i lokala samordningskommittéer. Dessa vänder sig mot såväl sekteristiskt religiöst och etniskt våld som mot imperialistisk intervention. Det gäller också det syriska nationalrådet, SNC, med Muslimska brödraskapet som central kraft, som emellertid kritiseras för att söka stöd från Saudiarabien, Quatar och västmakterna.

Bland svenska vänsterriktningar tar flera röster från den forna så kallade “marxist-leninistiska” miljön, som tidningarna Proletären, Riktpunkt och Folket i Bild/Kulturfront, Assadregimen i försvar medan grupper ur den trotskistiska traditionen (som Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Arbetarmakt med flera) liksom syndikalisterna och Vänsterpartiet, solidariserar sig med det demokratiska upproret.

Från världsrörelsen Fjärde Internationalen som Socialistiska Partiet tillhör, utgår maningen till alla vänsterkrafter att stödja det syriska upproret mot diktaturen och varje försök av reaktionära och imperialistiska krafter att förvandla frihetskampen till sekteristiskt våld och stormaktskrig. Det är den självständiga syriska arbetarrörelsens och vänsterns kamp som socialister världen över måste göra till sin. Alternativet är nya Houla och Kubeir i en allt blodigare cirkel.

Håkan Blomqvist

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.