Fotbolls-EM väcker historisk nationalism till liv: Huliganism mot röd djävulsdemon?

22 juni 2012

Förstasidan, Kommentar

Fotbollshuliganism, rasism och våld har, precis som befarats, blivit ett tråkigt inslag under EM i Polen och Ukraina. Fotbollshuliganism handlar ju egentligen mer om kärlek till våld än kärlek till fotbollen. Ofta är dessa så kallade supportergrupper också mycket nationalistiska och rasistiska.

Under detta EM har sammandrabbningen mellan polska och ryska huliganer varit extra brutal. Den 12 juli, som för övrigt är Rysslands nationaldag, och då Polens och Rysslands landslag mötte varandra på nybyggda Nationalstadion i Warszawa, blev det betydlig mer dramatiskt utanför stadion. Ryska supportrar hade fått tillstånd att marschera i samlad trupp till matchen, men blev överfallna av polska huliganer och många blev svårt skadade på båda sidor.

Någon rasism mellan polacker och ryssar finns egentligen inte. Båda folken är slaver och polska och ryska språket är också nära besläktat.
Men det finns ett hat bland polska nationalister mot Ryssland för det förtryck polackerna utsattes för under den stalinistiska regim som styrde i Polen 1945 – 1989 med stöd av Moskva. (Även om många av de polska huliganerna nog är för unga för att minnas den tiden.) Tidigare var östra Polen också mot sin vilja en del av det ryska tsarimperiet.

Men går vi längre tillbaka i historien ser vi att styrkeförhållandena var de omvända och att det var polackerna som utgjorde ett hot mot Rysslands självständighet.
Ingen som såg fotbollsmatchen mellan Polen och Ryssland häromveckan kan ha undgått att lägga märke till den enorma banderoll som de ryska fansen vecklade ut över läktaren, med texten ”This is Russia” och en bild på en stor röd riddare.

På bloggar och andra sociala medier diskuteras vad banderollen föreställde, och fotbollsorganisationen UEFA tänker utreda om den ska ses som ”extremistisk”. Vissa menar att figuren var en blodtörstig bolsjevik, andra att det var en stor röd djävulsdemon.
Men bilden föreställer Dmitrij Pozjarskij som 1612 ledde den ryska frihetskampen mot polackerna som då hade ockuperat Moskva. I år firar alltså Ryssland 400-årsminnet av denna självständighetsseger.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.