Forum Syd ”marxistiskt” – stoppas av Moderaterna

06 juni 2012

Förstasidan, Inrikes

Moderaterna stoppar Forum Syd, en av Sveriges största biståndsaktörer, från att delta i Svenska FAO-kommittén. Detta eftersom Moderaterna stämplar Forum Syd som ”marxistiskt” och ”vänster extremt”, trots att även Centerpartiet och Folkpartiet ingår i samlingsorganisationen.

FAO-kommittén är rådgivande organ åt regeringen för frågor som rör Sverige i FN gällande globala utvecklingsfrågor och livsmedelsförsörjning. Centerpartiet hade bjudit in Forum Syd att delta vid FAO-kommittén vars första möte skulle hållas i maj. Men högt uppsatta moderater, bland andra statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare Katarina Areskoug Mascarenhas, beslutade att stoppa Forum Syd eftersom moderaterna ser organisationen som ”marxistisk”, enligt ett dokument som Dagens Arena tagit del av.

– Vi är en partipolitiskt obunden organisation. Styrelsen, personalen och våra 175 medlemsorganisationer befinner sig från vänster till höger på den politiska skalan. Vi jobbar med biståndsfrågor och för att handel ska vara rättvis, säger Bodil Ceballos, ordförande för Forum Syd och själv miljöpartist.

Moderaterna motiverade sitt beslut med att vissa organisationer i Forum Syd, som Kooperation utan gränser, och Attac Sverige, inte delar regeringens syn på frihandel.
– Att vi utesluts för att vi inte delar regeringens syn i fråga om handelspolitik är inte acceptabelt i en demokrati, det är tvärtom viktigt att många synpunkter på viktiga utvecklingsfrågor får komma fram i FAO-kommittén, säger Bodil Ceballos till Dagens Agenda.

Forum Syd består av 175 svenska organisationer som sysslar med bistånd och globala demokratifrågor, däribland grupper som moderaterna tydligen ser som ”marxistiska”, som RFSL, Socialdemokratiska Unga Örnar, Ordfront, Fältbiologerna, men också Rädda barnen och den kristna biståndsorganisationen Diakonia och Kristna Fredsrörelsen.
Men i Forum Syd finns även allianspartierna representerade i form av Centerpartiets internationella stiftelse, Centerpartiets ungdomsförbund, Centerkvinnorna och Folkpartiets demokratibistånd SILC.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.