Appropå att slåss

26 juni 2012

Kultur, Media

Vi erkänner. Kulturens småtexter har lite av ett radiotema denna vecka. Som av en slump. Eller för att somliga gillar radiomediet.
I vilket fall som helst satte vi på radion härom lördagsmorgonen och blev helt lyckliga över programmet Konflikt som gjorde ett ärligt försök till att förstå män i förhållande till makt och misshandel. Det var ett riktigt fint program. Blev nästan rörd.
Att det ska så lite till för att känna att det finns hopp. Som detta att en debattör och föreläsare av, om vi nu behöver definiera, manligt kön säger att vi inte behöver gå in i könsrollerna. Att en forskare, en författare och en programledare av samma sorts – åtminstone om vi gissar utifrån namnen, rösterna och utgångspunkterna – manliga kön, säger som det är de med; att allting fortfarande och i allt högre grad är uppåt väggarna fel och inte alls jämställt utan patriarkalt, hierarkiskt och strukturellt sjukligt. Män slåss och tror att de har rätt till det.
Underbart då att lyssna på författaren Kristian Lundberg som efter krönikor i Helsingborgs dagblad rörande mäns våld mot kvinnor, blev mål för de misshandlande männens hatattacker. Enligt deras sätt att se måste han vara pedofil om han tar kvinnorna i försvar. Logiskt?
Kanske, om rädslan äter dig inifrån. För det är vad de pratar om till stor del. Denna enorma rädsla som drabbar de män programmet främst handlar om; de som slår och missbrukar sin makt. Den som slår måste vara så rädd att de inre grundvalarna skakar som om det vore jordbävning. Ett inre Fukushima. Det verkar som om dessa män håller sig krampaktigt fast vid det ramverk som de fått inpräntat i sig sedan de var små: så här är du man, på inget annat sätt kan du vara man, om du viker en tum tappar du allt.
Sverige är inte mycket bättre än något annat land, kommer de fram till. Vad vi än vill hoppas och tro. Även här är det den manliga normen som gäller. Dah.
En av forskarna utbrister att det inte är jämställt när det bara handlar om att gå åt ena hållet; att kvinnorna ska bli mer som männen, missbruka makten på samma sätt. Också i feministkretsar. Härskarteknikerna härskar vidare.
Vi säger: Ned med dem! Bort med dem! Fram för det mjuka, vänliga, omtänksamma! Vart det än kommer ifrån. Importera det till exempel från små barn, innan de hunnit lära sig att så är Hon och så är Han. För innan, innan är de bara samma lika. Människa. Mjuk och sårbar. Varenda jävla en av oss. Ingen är gjord av stål och ingen av formbar, slagtålig lera.
Det är vad vi tänker när vi lyssnar på lördagsmorgonens tilltagande regn och på dessa radiopratande män som just nu säger saker vi vill höra.
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.