Vad vill vi ha? Fabriken kvar!

28 maj 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

En strålande dag på Sergels torg i Stockholm. Det är Kristi himmelsfärd, och värmen har slagit till.
Och här står Läkerolarbetarna från Gävle i den folktomma huvudstaden. Fabriken i Gävle ska läggas ner, de kommer att förlora jobbet, och nu har de åkt buss till Stockholm för att protestera utanför det Jerseyregistrerade riskkapitalbolaget Nordic Capitals huvudkontor vid Stureplan.
”Vad vill vi ha? Fabriken kvar!” och ”Riskkapital! Lämna det ni stal!” är de paroller som hörs när demonstrationen efter mötet drar iväg genom de ödsliga gatorna på väg till Nordic Capitlas huvudkontor.

Nordic Capital är numera storägare till Cloetta, och i mars fick arbetarna veta att Läkerolfabriken i Gävle läggs ner. En fabrik som har funnits i Gävle sedan 1909. Nordic Capital meddelade i förväg att de inte tänkte vara på plats och ta emot de protestlistor som Gävlearbetarna har med sig. Kommunikationsansvarig hänvisade till Cloettas styrelse, och att ”det är en röd dag”.
Det är LO-facken i Gävle som arrangerar, tillsammans med Läkerolarbetarnas vänner som bildats av Gävlebor. Ung vänster, SSU och nätverket Välfärd utan vinst stöder också demonstrationen.

På torget avlöser talarna varandra.
Fackordföranden från Läkerolfabriken Wellington Ikuobase talar om den hotande arbetslösheten:
– Somliga här har jobbat i 40 år, själv har jag jobbat i 15 år och det räcker inte för att vara kvar. Vi kunde ha förstått beslutet om vi inte hade varit lönsamma.
– Vi som jobbar på Läkerol har bestämt oss. Vi kommer inte att ge oss. Läkerol ska stanna i Gävle!

Många talare vill visa sitt stöd.
Ulla Andersson, riksdagsledamot (V) trycker hårt på att ”våra pensionspengar ska gå till att skapa jobb och sysselsättning, inte till nedläggningar”.
Det hänger ihop med sjätte AP-fondens pengar. Så här skriver Nätverket Välfärd utan vinst: ”…finner det också uppseendeväckande att Sjätte AP-fonden, som bildades med de f d löntagarfondernas pengar, investerar tungt i skattesmitande riskkapitalbolag som Nordic Capital – ett parasitärt bolag som både tjänar grova pengar på skattefinansierad vård och på att lägga ned och flytta ut lönsamma företag som Läkerolfabriken.”

Och den frågan hade Ulla Andersson redan diskuterat med statsministern i riksdagen. 26 april debatterade riksdagen frågan om svenska pensionspengars skuld till att godisfabriken läggs ned i Gävle. Det var då Ulla Andersson ställde frågor om detta under statsministerns frågestund.
– Är det så här våra pensionspengar ska användas, frågade Ulla Andersson.
Statsministern ansåg då inte att det fanns någon anledning att ändra reglerna för AP-fonderna.

I början av maj krävde fackklubbarna i Orklakoncernen att Cloetta ska ändra planen att stänga fabriken.
Så här skriver fackklubbarna:
”För det handlar inte om att fabriken i Gävle går med förlust och har en låg produktivitet. Tvärtom! Arbetarnas insatser i Gävle-fabriken har resulterat i goda vinster åt ägarna. Men detta tar man ingen som helst hänsyn till. De anställdas situation/villkor är ovidkommande.
Bland annat ”Läkerol” och ”Ahlgrens bilar” kommer få en kraftig, motbjudande, smak av lönedumpning och arbetarfientlighet. En smak som förhoppningsvis många av våra medlemmar, vid fullföljande av planerna, väljer att undvika.
Vi, företrädare för samtliga anställda inom svenska ORKLA-företagen (Procordia Food AB, SAPA, Abba Seafood, Göteborgs Kex, OLW, KåKå samt Jästbolaget) anser dessa planer vara skamliga och kräver liksom våra kamrater på fabriken i Gävle att produktionen stannar kvar och att nedläggningen stoppas!”

På Sergels torg ska demonstrationen snart avgå, och Gunnar Westin från Seko södra Stockholms postklubb hälsade Läkerolarbetarna med bland annat.
– Det ni gör stärker också oss som arbetar på posten!
Och Arne Johansson från Rättvisepartiet socialisterna och nätverket Välfärd utan vinst avslutade mötet med orden:
– I dag är vi alla läkerolarbetare!

Gunvor Karlström
Foto: Mark Comerford

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.