Socialister inför rätta

11 maj 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

http://www.facebook.com/events/144671472329467/

I fredags skadades 373 personer i Kairo och 170 togs in till förhör. Det blev en ny ”blodig fredag”, när tusentals marscherade mot försvarsministeriet för att protestera mot militärrådet. Militärpolisen började då skjuta med vattenkanoner mot de protesterande.
De senaste två veckorna har tusentals människor protesterat i Kairo. Det hela inleddes med en sittdemonstration på Tahrirtorget, i protest mot att valkommissionen strök en salafistkandidat till presidentvalet. Abu-Ismails mor var USA-medborgare, vilket utesluter honom enligt valreglerna.
Protesterna flyttades snart över till försvarsministeriet, och utvidgades till att kräva regeringens avgång. Lördag 28 april blev demonstranterna angripna av – enligt egyptiska media – ”okända angripare”. En död och tio skadade blev följden enligt media.
Andra maj angreps sittdemonstrationen återigen, med sten, molotovcocktails, skjutvapen och tårgas, enligt ögonvittnen i egyptisk press. Också denna gång handlade det om ”okända”, men militär var snabbt på plats. Den här gången slutade angreppet i tolv döda och 49 skadade enligt officiella rapporter. Fältsjukhusen i området nämner upp till 20 döda och mer än 60 skadade.
Många från de revolutionära grupperna slöt sig till demonstrationen eftersom de stödde kravet på militärrådets avgång. Särskilt efter angreppen kom fler och stödde demonstranterna, däribland presidentkandidater, representanter för olika politiska partier och många Kairobor utan politisk tillhörighet, enligt media.
Tisdag denna vecka meddelade valkommissionen att den lade ner arbetet med presidentvalet, eftersom underhuset hade lagt sig i dess arbete och vill ändra i vallagarna. Valet är planerat till 23 maj, och frågan som nu diskuteras är om kommissionen på detta sätt kan bidra till att skjuta upp valet.

På söndag ska en appellationsdomstol ta ställning till en dom på två års fängelse för fyra socialistiska aktivister. De fyra, Mohamed Atef, Mostafa Mohie Al-Din, Mostafa Shawky, Mohamed Nagy, var med och bildade The Socialist Popular Alliance Party, SPAP. Tillsammans med fyra andra unga män dömdes de efter att ha deltagit i en solidaritetsdemonstration med egyptiska kopter. På nyåret 2011 angreps en koptisk kyrka i Alexandria, då minst 26 kopter dödades.
I januari förra året greps de åtta aktivisterna av Mubaraks polis. Anklagelserna är orimliga, enligt aktivisterna:
– Vi skulle ha misshandlat dussintals soldater, förstört elva pansarbilar och 20 minibussar, och förstört trottoaren och gatlyktorna!
En domstol frikände dem, men fallet fortsatte ändå, efter revolutionen. Aktivisterna skriver:

”Det stod klart att ungdomarna från 25 januari nu utsätts för kollektiv bestraffning för sin revolution och för att vi kräver förändring, frihet och social rättvisa. Rester av Mubaraks störtade regim finns fortfarande vid makten och har startat öppet krig mot revolutionen och de som verkar för den genom ständig repression mot protester, strejker och krav på social rättvisa. De använder alla sorters brutal repression som mord, kidnappning, militärrättegångar och slutligen, lagliga domar.”

Ge stöd genom att gå med denna sida: http://www.facebook.com/events/144671472329467/

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.