Massprotester över Europa

18 maj 2012

Förstasidan, Nyheter

På olika håll i Europa fortsätter protesterna mot offentliga nedskärningar och korrupta regeringar.
Sedan i helgen har massdemonstrationer hållits på gatorna runtom i Spaniens städer, med över 200 000 demonstranter bara i Barcelona, mot de pågående åtstramningarna i finanskrisens kölvatten. Demonstrationerna markerade också datumet den 15 maj, årsdagen av att proteströrelsen Los indignados (De upprörda) bildades 2011.
Spaniens ekonomiska situation har bara förvärrats under året som gått och landet har idag Europas högsta arbetslöshet med 25 procent utan jobb, och hälften av alla unga under 25 är arbetslösa.
– Demonstrationerna har inte lett till så mycket mer än att uppmärksamma problemen. Spaniens ekonomiska kris och politiska system har inte förändrats, det ser likadant ut som förra året, säger Ignacio Urquiza, sociolog vid den vänsterinriktade tankesmedjan Fundacion Alternativas, till CNN.
Skillnaden är att Spanien sedan december har en konservativ regering. Men den nya regeringen har bara fortsatt de statliga nedskärningar som påbörjades av socialdemokraterna.
– Den nya regeringen är likadan. De stjäl våra pengar och ger till bankerna, säger Paola Alvarado som demonstrerar på Madrids gator till CNN.

I Storbritannien genomförde förra torsdagen hundratusentals offentliganställda en endagars storstrejk mot myndigheternas planer att höja pensionsåldern till 68 år samtidigt som arbetarna ska tvingas betala in en större del av sin lön till sina pensionsfonder.
Enligt fackföreningarna innebär det att de anställda kommer tvingas jobba längre men ändå få ännu mindre i pension.
En liknande strejk hölls den 30 november förra året, då två miljoner offentliganställda lät bli att gå till arbetet, i protest mot pensionsändringarna. Den här gången deltog 400 000 offentliganställda arbetare i den 24-timmar långa strejken runt om i England, Skottland, Wales och på Nordirland.
Ministern för Statsrådsberedningen (Cabinet Office), den konservative Francis Maude, menade att strejken var ”meningslös” och att pensionsfrågan inte kommer att tas upp för vidare diskussion.
Fackföreningarna säger sig dock vara beredda att organisera flera och återkommande storstrejker under året.

I Ryssland fortsätter protesterna mot Vladimir Putin och är nu åter inne i en fredlig fas efter förra veckans våldsamma sammandrabbning mellan demonstranter och polis i Moskva, i samband med att Putin installerades som president den 7 maj.
I söndags samlades 20 000 moskvabor vid Pusjkintorget för att lyssna på bland andra den anarkistiske deckarförfattaren Boris Akunin och därefter promenera fredligt tillsammans utan polisingripanden två kilometer genom staden till området Chistije Prudi (De rena dammarna) där det sedan 9 maj pågår en ockupation av en del av parken.
Rörelsen har fått namnet ”Occupy-Abaj” eftersom demonstranterna slagit upp sitt läger vid statyn över den kazakiske poeten Abaj Qunanbajuly (1845 – 1904).
”Varje dag samlas hundratals människor från alla politiska falanger. Det hålls föreläsningar och seminarier, oppositionell litteratur distribueras, och grupper av aktivister bildas för att gå runt i hela staden och rekrytera fler anhängare. Det mest märkliga är att polisen inte har vidtagit några åtgärder för att bryta upp lägret. I själva verket är polisens närvaro knappt märkbar” skriver bloggaren Victor Davidoff.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.