Marsch för tillgänglighet: För ett samhälle för alla

25 maj 2012

Förstasidan, Nyheter

”Det finns genom utredningen bortom fagert tal – om bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund – ett lagförslag om att klassa otillgänglighet som diskriminering. Det finns också en majoritet i riksdagen för att rösta igenom ett sådant lagförslag, men inget händer!”
Det skriver organisationen Marschen för tillgänglighet på sin hemsida som i år genomför sin marsch nu på lördag, 26 maj.

Internationalen har tidigare skrivit om Marschen för tillgänglighet, en organisation som verkar för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning i Sverige. Fler än 150 organisationer, företag och webbsidor har ställt sig bakom organisationen och dess budskap. För tionde året i rad genomför organisationen nu sin marsch på olika platser i landet, då människor går ut och demonstrerar.
Här intervjuas Hans Philipsson, en av de aktiva i Marschen för tillgänglighet.

Varför bör otillgänglighet klassas som diskriminering?
– För att det är diskriminering! När människor inte kan delta i publika verksamheter (både näringsidkande och kommunala inrättningar och så vidare) blir de utestängda – diskriminerade.

Ska hela samhället handikappanpassas – hur ser er vision ut?
– ”Handikappanpassa” är inte ett bra ord. Det implicerar att samhället ska just anpassas till en specifik grupp och bygger på den medicinska modellens trångsynta syn på funktionsnedsättning, till skillnad från den sociala modellen. Det implicerar också att det finns en ”normalitet”, en ”medelmänniska”. Detta är, menar jag, en konstruktion och något som inte finns i verkligheten.
– Samhället är byggt efter en man i 30-årsåldern som inte har annan etnicitet än ursvensk, är heterosexuell, inte har några sjukdomar, tjänar hyfsat med pengar och inte har någon funktionsnedsättning. Men hur motsvarar det verkligen invånarna? 1,8 miljoner människor har någon form av funktionsnedsättning i Sverige, omkring miljonen berörs dagligen av otillgängligheten. Vi föredrar ordet ”tillgängliggöra”.

Är det inte bättre att satsa på personlig assistans för personer med funktionsnedsättning?
– Eh, allvarligt talat så förstår jag inte riktigt frågan. Hur menar du att personlig assistans ska kunna ersätta ett tillgängligt samhälle? Det är en enorm arbetsbörda för assistenter och vi har redan börjat se arbetsskador på grund av otillgängligheten, genom tunga lyft, påskjutningar, vridmoment och så vidare. Jag, exempelvis, föredrar att inte vara beroende av någon annan människa för min dagliga livsföring. Ska vi fortsätta bygga ett kasst samhälle och sedan låta alla ha en personlig assistent för att samhället inte är byggt för dem?
Vad är er åsikt om varför regeringen inte beslutat i frågan?
– För att de är fega och funkofobiska! Sätt Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i varsin rullstol i en vecka; de får inte någonsin kliva ur den, annat än med regelrätta förflyttningar som ryggmärgsskadade gör. De får aldrig använda sina fötter. De måste försöka ta sig runt i samhället som vanligt, gå på restauranger, politikermöten, riksdagen, Rosenbad, bio, teater, korvkiosker, och så vidare.

Väntar ni stor uppslutning kring Marschen 26 maj?
– Ja, det gör vi. Frågan är hetare än någonsin. Vi marscherar på mer än 20 orter. Deltagarantalet är svårt att beräkna totalt, Stockholm brukar ha 500 ungefär, Göteborg 300. Men det är inte antalet deltagare som är det viktiga, utan att vi unisont i hela landet visar vårt missnöje över den rådande situationen och att vi inte låter oss kuvas. Riksdagen och regeringen måste ta sitt ansvar nu.
Marschen genomförs på följande orter: Boden, Borlänge, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kumla, Linköping, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Strömsund, Uppsala, Varberg, Västerås, Växjö och Örnsköldsvik.

För att veta mer gå in på:
www.marschen.se

Liza Ahnland

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.