Krönika: Fågelperspektiv på tillvaron

14 maj 2012

Förstasidan, Krönika, Opinion

Rubecula Rödhake: Även om du inte sett mig finns jag där. Rödhaken är en av Sveriges vanligaste fåglar, upp till sex miljoner par.

Vi rödhakar är små, vackra med röd haklapp, och ser snälla och milda ut. Vi ser ut som riktiga julkortsfåglar. Fel.
Vi är de mest rasande revirförsvarande och livsfarliga bestar som finns… experterna påstår att var tionde vuxen manlig rödhake dör i strid med en av de egna, och inte ska jag väl säga emot experterna.
Å andra sidan har människor i alla tider trott att vi har varit just små godhjärtade och beskyddande varelser, i folktro, i barnvisor. Shakespeare nämner oss… Men var bara glada att vi inte är två meter långa.
Och gissa vad en liten fjäderboll kan se ur fågelperspektiv. Jag har sett en centerpartist! Faktiskt!

En krönikör i Dagens Nyheter skrev en gång för många år sedan om folkpartister som en utrotningshotad art, smygande skyggt i skogsbrynet. Såna ser vi faktiskt inte numera i våra revir. I dag kanske det snarare är centerpartisterna som borde smyga skyggt. Det är ett borgerligt parti som lever farligt.
De har redan startat valrörelsen för 2014. Ett snille vid namn Hans Dahlgren är ordförande för Centerpartiets välfärdspolitiska grupp. Han gick med i Centerpartiet förra året, och innan dess var han socialdemokrat. Chef för det sakpolitiska stödet i riksdagen under såväl Mona Sahlin som Göran Persson, berättar han glatt.
Hans valkampanj börjar lovande. ”Det är dag att börja ransonera välfärden” heter hans debattartikel i Dagens Nyheter. Varför, jo, det finns inga pengar. Att svenskar blir så mycket äldre är inget stort problem egentligen, eftersom ”vi löst problemet med ålderspensionerna genom att i tid lägga över det till ett helt autonomt system”.
Hans tror att ”problemet med ålderspensionerna är löst”. En överraskning väntar dig till valet, Hans. Problemet är i stället att allt fler drabbas av kroniska sjukdomar och behöver allt mer utbildning för att bli ”anställningsbara”. Och ”möjligheten att höja skatter är begränsad” säger Center-Hans, före detta Socialdemokrat-Hans.
Hans glömmer inte arbetslinjen: ”Det viktigaste är förstås att få fler i arbete genom att minska utanförskapet.” Men det kommer tyvärr inte att hjälpa.
Köer, avgifter, behovsprövning och nedskärningar från statsmakternas sida, det är vad som väntar i skola, vård, omsorg, socialförsäkringar. Alltihopa på en gång.
Kör på, Centern. Allt som kan kraschlanda alliansen är välkommet.

Mitt i iskylan drar det ihop sig till bobygge för oss alla. Tänk nu på att små röda personer kanske inte alls är så söta som de ser ut. De kanske är riktigt argsinta och revirbevakande!

Rubecula Rödhake

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.