Hedersbegravning för nazikollaboratör

28 maj 2012

Förstasidan, Nyheter

Juozas Ambrazevicius-Brazaitis, ledare för den pronazistiska regeringen i Litauen under andra världskriget, fick i förra veckan en hedersbegravning i Litauen.
Juozas Ambrazevicius, som efter kriget flydde undan röda armén till Amerika där han bytte namn till Juozas Brazaitis och dog 1974, låg tidigare i en bortglömd grav i Connecticut, USA. Men på begäran av den konservativa litauiska regeringen har hans kropp nu alltså tagits hem och fått en hedersplats vid katedralen i Kaunas.
Beslutet att hylla Juozas Ambrazevicius-Brazaitis på detta sätt är kontroversiellt eftersom han är delansvarig för massmorden på litauiska judar och socialister under naziockupationen. Men de konservativa ser honom som en nationell hjälte och symbol för ”frihetskampen” mot Sovjet.
Hans försvarare hävdar att Juozas Ambrazevicius-Brazaitis tvingades underordna sig nazisterna, men att han förespråkade ett Litauen självständig från både Tyskland och Sovjet. Vissa går till och med så långt att de menar att hans antisemitiska tal om att ”driva judarna ut ur Litauen” ska ses som ett försök att rädda dessa judar undan Förintelsen.

”Oavsett om man vill hålla Ambrazevicius-Brazaitis ansvarig eller inte [för de nazistiska förbrytelserna], finns det ingen anledning att hjälteförklara denna man som på alla sätt var en misslyckad ledare”, skriver den litauiska journalisten Darius Udrys på sin blogg: ”Om det är någonting som civiliserade människor borde kunna enas om, borde det vara att inte förvandla nazikollaboratörer till hjältar.”
Att återupprätta gamla antikommunistiska ”nationalhjältar” har varit på modet i de baltiska staterna de senaste åren. Redan år 2009 tilldelades Juozas Ambrazevicius-Brazaitis postumt ”Vytautas den Stores orden” av den dåvarande presidenten Valdas Adamkus, den finaste medalj som den litauiska staten kan hedra sina medborgare med.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.