Greenpeace mot oljeborrning i Arktis

14 maj 2012

Förstasidan, Intervju, Nyheter

”Våra protester mot den vansinniga oljeborrningen i Alaska i sommar kommer att fortsätta. Vi arbetar intensivt på nätet, i mötesrum och på gator och torg och vi kommer tillsammans med många andra att göra vad vi kan för att Shell ska låta bli Arktis.”
Det här säger Therese Jacobson (ansvarig för Arktisfrågor på Greenpeace) till Internationalen angående att oljebolaget Shell nu planerar att börja borra efter olja i det känsliga området.

Shell är det första större internationella oljebolag som påbörjar ett borrningsprogram i Arktis. Om Shell hittar olja i sommar, står en lång rad stora oljebolag redo att gå in i Arktis, menar Greenpeace. Agerandet har fått mycket kritik och över 400 000 människor har hittills skrivit till Shell och bett dem lämna Arktis ifred. I förra veckan genomförde Greenpeace en aktion då en isbrytare på väg till Arktis för att assistera Shell vid borrningen, hindrades av Greenpeace aktivister som lagt sig i vattnet. Här intervjuas Therese Jacobson från organisationen om situationen.

Varför agerar Greenpeace mot Shells planer på oljeborrning i Arktis?
– Shell har planer på att borra efter olja i vattnen utanför Alaska i sommar, i Arktis. Detta trots att det inte går att rensa upp efter en oljeolycka under de förhållanden som råder med kallt vatten, dåligt väder, begränsad infrastruktur etc. Det är dessutom så att om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar, kan vi inte använda den olja som pressas upp under riskabla former. Därför är Greenpeace emot oljeborrning i Arktis.

Varför är det så viktigt att låta Arktis vara orört?
– Ekosystemen i Arktis och de människor som är beroende av dem är idag redan stressade av klimatförändringar (som slår hårt mot Arktis), föroreningar, destruktivt fiske och annat. Om de ska ha en chans att anpassa sig till de förändringar som sker, kan vi inte öka påfrestningarna med t ex en oljeolycka som den i Mexikanska golfen. Vi kan skydda Arktis från dessa ytterligare påfrestningar, men då måste vi skydda Arktis nu innan olyckan är framme.
Hur har det gått med er blockad av isbrytarna som var på väg till Arktis?
– Greenpeace protesterade i förra veckan vid fyra tillfällen mot att isbrytaren Nordica ska assistera Shell vid oljeborrningen i sommar. De fredliga protesterna avbröts av polis, militär och kustbevakning och Nordica eskorterades ut ur Östersjön.
Liza Ahnland

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.