Gör inte det då!

Makode Lindes tårtinstallation på Moderna museet satte fart på den svenska debatten om rasism och stereotyper. Hiphopstudiecirkeln Each One Teach One tyckte att diskussionen var för yrvaken och naiv vilket resulterade i att det i söndags hölls ett panelsamtal på Bio Rio i Stockholm: ”Blackface i Sverige, ett samtal om svarta stereotyper, underhållning och antirasistiska strategier.”
När moderatorn för samtalet, Nathan Hamelberg, intervjuades av Lars Hermansson i P1:s Kulturnytt dagen efter talade han om den svenska aningslösheten när det gäller hur stereotypa bilder är kränkande. Här skulle det vara naturligt för Hermansson att be Hamelberg utveckla. Det gör han inte, istället säger han:
– Nu ska man väl inte ställa hudfärg mot klass men tror du inte att klass är minst lika betydelsefullt för hur man blir bemött i samhället som hudfärg?
Nathan Hamelberg räddar upp Hermanssons pinsamhet:
– Absolut. Människor som jobbar inom de lägst betalda sektorerna inom allting från handel till restaurangbranschen, städbranschen, och trafficking får man tyvärr tillägga, gör det på grund av svensk och europeisk invandringspolitik, säger han och nämner att många lever papperslösa och gör sådant som inga svenskar skulle göra idag oavsett om de är överklass eller medelklass. Han tycker inte att arbetarklassen skildras alls i media, han vet inte heller om det skulle fungera:
– Det kan bli ganska plumpt när kulturinstitutioner ska prata klass, det måste göras konsekvent, det handlar inte bara om att en gång ha temakväll Klass på Dramaten eller Operan.
Lite senare uttrycker Nathan Hamelberg, på seminariets Facebooksida, sin irritation över att han bara hann tala i 80 sekunder om rasism: ”I Sverige finns en kompakt ovilja att diskutera rasism som ett specifikt problem.”
Och visst är det ganska underligt att ställa klass mot hudfärg? Förtryck mot förtryck? Som Nathan Hamelberg också påpekar är det som att säga till sjuksköterskorna som kräver mera i lön: ”Har inte papperslösa det mycket värre än ni?”.
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.