Första maj i Eskilstuna: Antifascister mot nazister

04 maj 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter


De nazistiska organisationerna ”Svenskarnas parti” och ”Förbundet nationell ungdom” samlade på Första maj runt hundra av sina anhängare för att med sköldar, fanor och fascistiska symboler marschera genom Eskilstuna.
Nazisterna mötte dock motstånd från flera hundra antifascister, och ett flertal personer skadades i sammandrabbningarna som pågick från klockan två på eftermiddagen till åtta-nio på kvällen.
– Det här var riktiga nazistiska stormtrupper, säger Peter Widén från Socialistiska partiet som var med i motdemonstrationen.
Han och hans kamrater gick först med i Vänsterpartiets förstamajtåg som började klockan tolv, och anslöt sig därefter till den antinazistiska demonstrationen som samlades när nazisternas marsch började klockan 14.
Nazimarschen hade fått tillstånd från polisen och således även polisbeskydd, men nazisterna hade lurat både polisen och motdemonstranter genom att dela upp sig i olika grupper och kunde således anfalla motdemonstranterna bakifrån.
– De var beväpnade med backar med tomflaskor som de började kasta mot oss, berättar Peter Widén.
– Motdemonstranterna kastade också saker på nazisterna, men det var ingenting jämfört med den ammunition som nazisterna hade förberett sig med.

Socialdemokraterna höll också sin förstamajdemonstration klockan 14 inte alls långt därifrån, och Peter Widén beklagar att socialdemokraterna inte slöt upp i den antinazistiska manifestationen.
– Om vi hade fått med oss socialdemokraterna skulle vi ha varit så många att nazisterna hade kunnat tystats samtidigt som risken för våld hade blivit mycket mindre, säger han, och menar att man inte ska tro att nazisterna försvinner bara för att man försöker ignorerar dem.
– Vi vill inte vakna en dag och inse att det har blivit vardagsmat med nazister på gatorna. Vi tänker kväsa den här rörelsen nu, säger Peter Widén.

Men han är glad att så många ändå kom till motdemonstrationen och säger att stämningen var mycket god, och att även folk som inte var ute och demonstrerade var glada över att nazisterna inte fått marschera obehindrat genom staden.
– Om ingen hade protesterat mot nazisterna skulle våra invandrare i staden ha känt sig mycket mera skrämda och svikna av samhället, säger han.
”Svenskarnas parti” har ingen bas i Eskilstuna och det bor bara en känd partimedlem i staden.
Men i Eskilstuna fanns en hel del aktiva nazister under 90-talet, och det är möjligt att de hoppas kunna återupprätta en bas i staden. Peter Widén tror att de nu valde att hålla sin förstamajdemonstration i Eskilstuna eftersom Sverigedemokraterna fick 8 procent i kommunalvalet där, samtidigt som det finns en stor invandrarbefolkning och hög arbetslöshet i staden.
– En av deras paroller var just ”svenska jobb åt svenskarna”, säger han.
Åtta personer fick söka sjukhusvård efter slagsmålet, och minst 30 omhändertogs av polisen, huvudsakligen antifascister.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.