En blivande självmordsklassiker

29 maj 2012

Förstasidan, Kultur, Musik


Skivrecension:
”Den vedervärdige mannen från Älvsjö”
Artist: Nippe svensk
Skivbolaget Mandarin

Efter att lyssnat på Nippe Svensks nya skiva är första intrycket starkt, förvirrat och tvetydigt. Ett exakt musikergäng med en sångare helt utan klang i rösten. Musiken är en mycket jazzig vispop som har bra sväng, sug och rytm.
Det är en skiva där svartsynen spänner över de flesta av låtarna, där självmordet lurar runt hörnet. Tungsinnet börjar redan i titellåten Havsutsikt med sin textrad, ”mitt enda krav på haket är havsutsikt och en stadig krok i taket.” Kantigheten i diktningen är en fördel och ger en bra personlighet åt texterna.
Skall någon låt nämnas framför de andra så blir det nog Övergångstället där Nippe åter tittar efter krokar i taket. Om man är väldigt låg, olycklig eller känner att livet är meningslöst ska man nog inte lyssna och gräva ner sej för djupt i Svensks texter.
Nippe är känd från gruppen Svensk Pop som i somras drabbades av en tragisk förlust då gitarristen Gynter Schlecht blev ihjälkörd. Nippe har skrivit en liten hymn till Gynter: Gravskrift över en ateist. ”I ateistens himmel mår han som en prins, han lirar harpa och betvivlar att han finns”.
Det finns några andra låtar som kort bör nämnas innan skivan summeras: Löneslav och Mordet. Dessa låtar är värda att man sätter sej ner och funderar på drömmar, verkligheten och sin egen del i allt som sker. Vem är ond och vem är god?
Skivan är mycket bra.
Jag tror att detta kommer att bli en riktig klassiker och kultskiva, något som många med mej kommer att gräva fram ur gömmorna om tjugo år och njuta av som jag gör med mina gamla proggplattor från sjuttiotalet.

Erni Bergenstråhle

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.