Delstatsval en riktig smäll för Merkel

20 maj 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Det grekiska valet visade upp en befolkning i fullt raseri mot de etablerade partierna. Det franska presidentvalet en befolkning som tröttnat på sin höger-blingblingpresident och hans politik, och tog ett litet steg till vänster.
Och i Tyskland får regerande kristdemokrater, CDU, en rejäl smäll. Delstatsvalet i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen med 18 miljoner invånare gav det sämsta resultatet i delstaten för kristdemokraterna sedan andra världskriget. Valet i den delstaten brukar betraktas som en fingervisning inför kommande val till förbundsdagen, parlamentet, som genomförs nästa år.
Förra valet 2010 låg CDU på 35 procent, denna gång på 26,3 procent. Socialdemokraterna, (SPD) i Nordrhein-Westfalen, som redan har regerat i två år, fick nu drygt 39 procent och kan regera vidare med hjälp av De gröna (11,3 procent).
Kristdemokraternas regeringspartner på förbundsnivå, liberala Fria demokraterna (FDP), fick däremot 8,3 procent vilket var bättre än väntat.
Vänsterpartiet Die Linke kom in i delstatens parlament förra valet med 5,6 procent, men lyckades inte denna gång komma över femprocentspärren utan stannade på 2,5 procent.

Ett av skälen kan ha varit framgångarna för det tyska Piratpartiet som tog 8 procent, 16-18 platser i delstatsparlamentet. Piratpartiet är nu representerat i fyra delstater, Berlin, Saarland, Schleswig-Holstein och Nordrhein-Westfalen. Detta ”utan anställda, en praktiskt taget icke-existerande plattform och mycket blygsam budget” skriver Der Spiegel online.
Från centralt håll skyller CDU misslyckandet på den lokale kandidaten Norbert Röttgen som ska ha gjort en usel valkampanj, ”ännu en kandidat till förbundskanslerposten som fallit vid vägkanten” kommenterar tyska media.
Valets vinnare, Hannelore Kraft från SPD, nämns i stället som kommande förbundskanslerkandidat för socialdemokraterna.

Att valresultatet är ett ”straff” från väljarnas sida, skriver däremot Der Spiegel, liksom att nedskärningspolitiken får allt mer mothugg över Europa och att det inte kommer att bli lättare för Merkel att få stöd för denna och för sina försök att ”rädda euron”.
Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.