Byggnads i strejk: Nya varsel ligger

12 maj 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Byggnadsstrejken inleddes den 25 april då 1 200 vvs-arbetare och plåtslagare på 14 företag gick ut i strejk, och facket är beredda att utvidga strejken för att få igenom sina krav.
– Vi hoppas först på en lösning, att arbetsgivarna tar sitt ansvar, säger Tor Enqvist, presstalesman på Byggnads.
Om inte en förhandlingslösning uppnås denna vecka kommer strejken att utökas på fredagen med arbetsnedläggning på de tre största vvs-företagen: Bravida, YIT och NVS. Ytterligare ett varsel kan träda i kraft på onsdag den 16 maj då man ska ha tagit ut totalt 1 800 arbetare i strejken.
– Då stannar byggena i hela Sverige, säger Kent ”Renen” Johansson, byggnadsarbetare från Haninge, som tycker att det är bra att hans fackförbund Byggnads vågat göra allvar av strejkhotet när så många andra fackförbund visat sig vara redo att kompromissa i årets avtalsrörelse.
– Känslan är att hela förbundet vill ta den här fighten nu. Man ska inte bara skramla med strejkvapnet, facket måste visa både för medlemmarna och arbetsgivarna att man menar allvar också, säger han.

Kraven är höjd ingångslön för vvs-lärlingar och sänkt arbetstid, men också att försvara gällande avtal mot de försämringar som arbetsgivarna vill genomföra. Bland annat har semesterrätten hotats och allt mer arbete läggs ut på bemanningsföretag.
– Arbetsgivarna har en lista på 150 punkter i avtalet som de vill stryka, säger Kent ”Renen” Johansson, och menar att det är en missvisande bild som framställts i media om att det är facket som är på offensiven och ställer orimliga krav. Det handlar främst om att byggarbetarna försöker försvara sig mot arbetsgivarnas offensiv.

Men Byggnads kräver också en arbetstidsförkortning med 7 timmar om året.
– Det är inte orimligt. Det är tid som vi är beredda att betala med våra egna pengar, och allt som allt skulle det ge oss runt 40 timmar kortare arbetstid om året, vilket kan jämföras med Metall som redan har runt 80 timmars arbetstidsförkortning, säger Kent ”Renen” Johansson.
Byggnads kräver även att lärlingsarbetarna ska få ett ordentligt lönelyft eftersom man menar att företagen konsekvent låter lärlingarna gå på så låg lön som möjligt. Idag ligger lärlingslönen på runt 15 000 i månaden och facken vill nu se en höjning till 20 000.
– Det är en helt avgörande fråga att bryta den här borgerliga propagandan om att lägre löner ger mera jobb, säger Kent ”Renen” Johansson.

Utför lärlingarna ett så bra arbete att det rättfärdigar en så stor lönehöjning?
– De behöver handledning så klart, men visst utför de ett ordentligt arbete, de behövs och de är framtiden, säger Kent ”Renen” Johansson.
Arbetsgivarna har inte visat någon vilja att tillmötesgå arbetarnas krav. Två av dem, VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund, har till och med lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen där de menar att strejken är olaglig eftersom den ”kränker företagens föreningsrätt” då en stor del av de företag där Byggnads medlemmar tagits ut i strejk är representerade i arbetsgivarorganisationernas styrelser.
– Jag har svårt att se att det skulle finnas någon substans bakom anklagelserna, det är bara juridiskt trixande, säger Tor Enqvist, Byggnads presstalesman.
– Det är bara ett luftskott som de försöker skrämma oss med, men det kommer inte att stoppa oss, säger Kent ”Renen” Johansson.

Per Leander

.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.