Solrosornas upprop


Annandag påsk den 9 april hölls i ett tiotal svenska städer demonstrationer till stöd för det så kallade Solrosuppropet mot högerregeringens nedskärningar i sjukvården och utförsäkringarna av de sjukskrivna.
Solrosupproret är en uppföljning av förra årets Påskupprop.
– Men uppropet och protesterna måste pågå hela tiden, förklarar en av initiativtagarna, Carina Wellton, för Internationalen.
– Därför har vi nu bytt namn till Solrosuppropet.
Det är främst de sjuka själva som organiserat sig i rörelsen berättar Carina Wellton. Det vill säga de som orkar.
– Men flera måste förstå vad som har hänt i det här landet. Alla kan förr eller senare drabbas. Det är inget val att bli sjuk, säger hon.

På Medborgarplatsen i Stockholm samlades ett hundratal demonstranter för att lyssna på olika talare. En av dem var Christer Hogstedt, själv läkare och drivande i rörelsen Gemensam välfärd.
– Frisk blir man inte efter hot om indragen sjukpenning eller efter administrativa gränsdragningar, sade han, och påpekade att ett arbete kan vara antingen hälsostödjande eller hälsovådligt, beroende på individens situation.
– En del av dem som är friska har gått på regeringens propaganda om att vi som är sjuka eller arbetslösa bara är lata, sade Anita Fredegård, som berättade att hon varit sjukskriven i flera år, men påbörjat en rehabilitering när hon så plötsligt blev utförsäkrad och stod arbetslös helt utan stöd.
– Istället för att få hjälp förnedras vi. Vi är inte där än, men det påminner om 1930-talet hur man förföljer och jagar de svagaste i samhället, sade hon.
– Långtidsarbetslösheten som borgarna gick till val på att de skulle lösa har bara blivit värre, sade Josefin Brink, arbetsmarknadstalesperson för Vänsterpartiet.
– Men de är inte idioter som styr nu, fortsatte hon och menade att borgarna har skapat det samhälle de vill ha genom utförsäkringarna av de långtidssjukskrivna för att tvinga dem i arbete.
– Att vara arbetslös är ett val som man har gjort, enligt den borgerliga ideologin. För om bara den som har brutit ryggen kan tänka sig att jobba liggande så kan den få ett jobb, sade Josefin Brink.
– Den som är sjuk ska få tid och hjälp att läka utan att kastas ut i fattigdom. Utanförskapet måste stoppas!

Charlotte Therese Björnström som är en av de drivande i Solrosuppropet och tidigare Påskuppropet, menade att regeringen efter att ha avskaffat bidragen till de svaga i samhället, istället har skapat en ny form av bidragstagare, men att det nu är de som har det bäst ställt som får bidrag i form av skattesubventionerad städhjälp, och arbetsgivare som får billigare arbetskraft genom fas-3.
– Arbetsgivarna får bidrag för att slippa behöva anställa folk. Det blir inte mycket dyrare att skapa riktiga arbeten än för samhället att sponsra de här låtsasjobben, sade hon.
– En solros ger ingen olja, men ett hav av solrosor ger floder av olja. Olja som kan smörja den sjuke. Och olja som kan tända en eld, avslutade Jenny Fjell, också hon läkare, aktiv i organisationen Resurs, Respekt För Sjukas och Utsattas Rätt i Samhället.

Text och foto Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.