Sjuksköterskor för ”rimliga löner”

27 april 2012

Förstasidan, Nyheter

I tisdags genomförde tusentals sjuksköterskestudenter runt om i landet manifestationer med krav på att ingångslönerna för sjuksköterskorna ska höjas till 24 000 kronor. I dagsläget ligger lönen för nyexaminerade sjuksköterskor på mellan 20 000 och 21 500.
I ett soligt Stockholm trängdes runt 500 glada sjuksköterskestudenter vid Slussen för att demonstrera under paroller som: ”24 000 är ingen bra lön, den är bara rimlig” och ”En syster behandlas som en slav, tusen systrar kan ställa krav”.

I Umeå samlades 30 sjuksköterskestudenter för att dela ut flygblad till anställda och patienter på Umeås universitetssjukhus.
– Det var en mycket god stämning. Vi träffade nästan inga som var skeptiska, med undantag av nån sur läkare, säger sjuksköterskestudenten Trond Sjöström som har en termin kvar på sin utbildning.
– Det är svårt att avfärda det här som ett orimligt lönekrav.

Trond Sjöström, som är aktiv i organisationen Socialistiska sjuksköterskor, berättar att han varit med 24tusen-rörelsen sedan den drog igång för snart ett år sedan, och att antalet anslutna växte väldigt fort.
– Jag upplever det som att de flesta i den här gruppen är med om att göra sin första politiska aktion, säger han.
Kravet om en ingångslön på 24 000 kronor är alla överens om, men utöver det finns lite olika uppfattningar bland sjuksköterskestudenterna. Många av de aktivister som fått störst uppmärksamhet i media säger sig vilja ha en mera individuell lönesättning på sjuksköterskorna.
– Jag tror snarare att det är det som är det ursprungliga problemet till de låga löner som vi nu har, säger Trond Sjöström, och menar att det bara är om sjuksköterskorna håller ihop vid löneförhandlingarna som man med gemensam styrka kan kräva högre löner.

Det finns också en antifacklig tendens bland vissa, som tror att sjuksköterskorna klarar sig bättre själva. En av dem är författaren och kristdemokraten Marcus Birro, som gjort sig till stödperson för sjuksköterskestudenterna, och var en av talarna vid demonstrationen i Stockholm, där han kritiserade facket för att inte göra något.
På plats i Stockholm fanns dock även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro för att visa sitt stöd för sjuksköterskestudenterna.
– Det som studenterna nu gör, när de värderar sig högre än vad samhället och arbetsgivarna gör, det kommer i längden att ge en annan syn på yrket, sade hon.

Text och foto: Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.