Ship to Gaza ger inte upp

14 april 2012

Kultur, Kulturkrönika

Två gånger har Ship to Gaza seglat mot sitt mål. Två gånger har de stoppats. Men den ideella organisationen seglar för mänskliga rättigheter, och de som har satt ett sådant mål i sikte släpper det inte så lätt.
Den 4 april tillkännagav Ship to Gazas talesperson Dror Feiler inköpet av det finska segelfartyget Estelle. Fartyget har tidigare använts för rättvis handel-sjöfart mellan Norden och Afrika. Nu kommer hon att vara en del av det tredje försöket att nå Gaza och bryta blockaden.
Två gånger har solidaritetsflottan stoppats. 2010 av israelisk militär som dödade nio av passagerarna och skadade många fler. 2011 av den grekiska regeringen som i strid med internationell rätt inte lät fartygen lämna grekisk hamn.
I fem år har Gazas omkring 1,6 miljoner invånare varit under blockad. Under den tiden har 350 000 barn fötts i området, meddelar Ship to Gaza i ett pressmeddelande. 350 000 barn som alltså aldrig har upplevt något annat än brist på allt: vatten, elektricitet, sanitära faciliteter, skolor, släkt, vänner.
Gaza är inte större än en fjärdedels Öland. Tänk ett fjärdedels Öland avskuret från allt.
I år provar Ship to Gaza en ny taktik. På vägen ned till det blockerade området planerar flottan att stanna i många hamnar. Syftet är att genom konserter och folkfester sprida kunskap om situationen i Gaza. Organisationen skriver vidare i pressmeddelandet: ”Vi ställer den enkla frågan till oss själva och till alla andra: är palestinier människor? Svarar man ja på den frågan måste också palestinier tillerkännas de rättigheter som gäller för alla andra. Svarar man nej har man utdefinierat sig själv snarare än dem man söker avhumanisera.”
Någon som känner för att åka med en bit på vägen?
Emma Lundström

http://shiptogaza.se/news/pressmeddelande-ship-gaza-k%C3%B6-estelle

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.