När kan jag börja leva och vill de ha mig?

30 april 2012

Förstasidan, Krönika, Opinion

KRÖNIKÖREN: Ebba Elena Karlström som absolut vill slå ut alliansregeringen i nästa val.

Det här handlar om två olika personer i olika faser i livet.
Dagen börjar, arbetarna går ännu en dag till jobbet, resvägen är på cirka en timma. Med värkande rygg och med nu ännu mindre låga än förr var det dags att ta sig till jobbet. I huvudet undrar jag varför jag fortsätter, med vilken mening. Avtalet jag har sedan 1,5 år tillbaka är en visstidsanställning som företaget inte behöver förlänga när denna tar slut. 35 år, och ännu kan jag inte skriva på ett hyreskontrakt.
På jobbet springer en ny kille från bemanningsföretaget. Han är lite utanför, gruppen har inte tagit in honom i gänget. Men varför skall de göra det, kanske ses vi igen, kanske inte, ingen vet.
Frustration över när jag kan börja leva, när jag kan känna mig säker, vill de ha mig, arbetar jag bra. Sjukskrivningarna öser ner mer än vanligt. Frustrerande för företaget, då är det dags att ta in fler, från det nya bemanningsföretaget. Tur att de finns!
Säkra avtal byts ut mot osäkra avtal. Med osäkra avtal kommer en dålig arbetsmiljö med misstro gentemot företaget, konflikter, oro.
År efter år har jobbet utförts, men nu skall det inte finnas trygghet för den anställde.
Näringslivet pratar om en ekonomisk kris. En tid av oro.
Företaget gick med vinst igen.
Oro för vem?

Som nybliven mamma har du ansvaret för ett liv i dina händer.
Drömmen om att komma till ditt hem, med ditt barn där ni kan få ro. Det går inte, det finns inga lägenheter. Stå i Stockholms bostadskö säger de på familjenheten, tills dess får ni klara er. Påfrestningen som ny mamma att inte veta om eller när detta ska lösa sig. Vad gör hon i detta läge??
Föräldrapenningen som gav 60 kr per dag gick inte att leva på så det var ut i arbetslivet när dottern var sex månader.
Med cirka sex månaders föräldraledighet kvar lämnade modern dottern i någon annans händer. Tårarna som föll varje gång det var överlämning blev aldrig färre, det var bara att bita ihop. Släpp barnvagnen, släpp taget. Tanken i huvudet:
– Låt henne inte gråta snälla. För då brister det.
Modern lämnade dottern i goda händer men var det lätt för det? Var det rätt?

Oro, fast på olika sätt.
Och så för min egen del: snart försvinner ca 300 föräldradagar. Jag har under tiden jobbat heltid och till slut tagit ett slutbetyg från gymnasiet som blev akut på grund av alliansens 8-årsregel. De där dagarna försvinner som om jag helt plötsligt inte har barn.
Det är dags att partierna börjar jobba konkret för ett vettigt arbetsliv. För att leverera bostäder som inte kräver miljonlån. För en föräldraförsäkring som hänger med i tiden,familjer idag kan se väldigt olika ut.
Vi måste varje dag, varje dag, jobba för att vinna valet 2014 tillsammans. Det är bara tillsammans som vi kan förändra och förbättra. För ett hållbart jämlikt rättvist ekologiskt, socialistiskt samhälle, tillsammans! Som ny aktiv medlem i Vänsterpartiet är det tungt att ta första steget ut i ett parti där alla verkar känna alla. Så är det nog för alla, först att bli medlem och sedan också att bli aktiv! Men det gick mycket lättare än jag föreställde mig. Det är värt det! Jag hoppas vi ses ute i svängarna!

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.