Militärkupp i Guinea Bissau

22 april 2012

Förstasidan, Utrikes

I förra numret av Internationalen skrev vi om Guinea Bissau (”De fattiga väljer president”). Timmarna efter att tidningen hade gått i press meddelade den portugisiska nyhetsbyråen Lusa att kommandosoldater hade genomfört en militärkupp. Militären hade tagit kontroll över landets viktigaste byggnader och gripit den sitttande presidenten Raimundo Pereira och tidigare statsministern och presidentkandidaten Carlos Gomes Junior, ”Cadogo”.

I presidentvalet 18 mars vann det regerande PAIGC:s kandidat ”Cadogo” (en bankir) och på andra plats kom Koumba Yala, före detta president och ledare för PRS. Efteråt gjorde Koumba Yala uttalanden om valfusk på grund av hur röstlängderna upprättats, och sa att han inte tänkte gå med på en andra valomgång. Valobservatörerna ansåg att valet hade ägt rum enligt regelboken och lovordade därför valprocessen. Även FN:s säkerhetsråd prisade valet och detsamma gjorde USA. En del bedömare tvekade om armén skulle respektera valutgången.

Under valdagen mördades en överste och regeringen sa att man skulle gripa de skyldiga. Några dagar senare sökte Zamora Induta, före detta chef för de väpnade styrkorna vid högkvarteret för EU:s flyktingkommissariat, skydd på EU:s huvudkontor i Bissau.
Inom militära kretsar har det funnits kritik mot att Angolas regering ingått ett militärt avtal (MISSANG) för att genomföra reformer inom försvaret och industrin. Landets ÖB, Antonio Indjai, deklarerade efter valresultatet att armén hade beordrat ett tillbakadragande av MISSANG i landet. Angolas regering underströk vikten av att behålla vänskapliga förbindelser med Guinea Bissau men beslöt ändå att avsluta det militära tekniska samarbetet.
Militärerna som genomför kuppen menar att de genom kuppen skyddar nationens suveränitet mot den inblandning som det militära samarbetet med Angola ger. Men egentligen har PAIGC ordnat det alla makthavare utanför landets gränser önskat; en viss stabilitet grundad på kapitalistisk ordning där armén är en huvudaktör.

Kap Verdes premiärminister, José Maria Neves, uttryckte sin oro över det nya läget. När sedan de västafrikanska staternas organisation för ekonomisk gemenskap (ECOWAS) också visade oro över att eventuella våldsamheter kunde undergräva den demokratiska utvecklingen, sa Koumba Yala att han inte tänkte erkänna ECOWAS ordförande. PAIGC hade för sin del redan varnat för att den politiska situationen kunde hota freden. En politisk kris var redan ett faktum.

Den nationella valkommissionen (CNE) hade bestämt att andra valomgångens kampanj skulle starta den 13 april och att valet skulle äga rum den 22 april. CNE ändrade sig sedan och meddelade att andra omgången av valkampanjen upphävdes i väntan på Högsta domstolens beslut i frågan.
Militärkuppen satte stopp för planerna och plöstligt visste ingen säkert vad som hände, förvirringen spred sig. ECOWAS var inte sent att fördöma kuppen som en ”oansvarig handling” som bidrog till att upprätthålla landet som en ”misslyckad stat”. Man vill inte ha en utveckling som i Mali där militärkuppen har lett till instabilitet. FN:s säkerhetsråd krävde en återgång till ”den konstitutionella ordningen”. Vita huset krävde först ett omedelbart återställande av landets ”legitima regering” men ändrade sig senare: man ville ha ”nationell samlingssregering”. Östtimors före detta president och Nobels fredspristagare 1996, Ramos Horta, har utsetts som medlare. Ramos Horta betraktas som en opartisk aktör, med internationellt rykte.
Militären planerar att trots allt hålla en andra valomgång. Cadogo, säker vinnare före kuppen, är nu tillfångatagen av militären och kommer inte att kunna delta.

I skrivande stund får vi kontakt med guineaner i Bissau. Ytterligare ministrar har tagits till fånga. Fackföreningsledningen uppmanar folk att inte gå till sina arbetsplatser, framförallt av säkerhetskäl. Landets gränser är stängda och det råder utegångsförbud efter klockan 21.00. Många i huvudstaden Bissau börjar lämna staden och bege sig till landsbygden, av rädsla för att strider ska utbryta. Det troligaste är att en ”samlingsregering” bildas, men i så fall på basis av fortsatt instabilitet och ovisshet.
Alex Fuentes

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.