Magnifikt, Gunna Grähs!

23 april 2012

Böcker, Förstasidan, Kultur


På baksidan av det halvtunna albumet står det att hon tolkar sin omvärld med en ”radikalitet lika hårdför som fackombudet under gruvstrejken och med en humor som avväpnar allt vad översitteri heter”. Det är bara att skriva under. Gunna Grähs har koll och ser samhällsskeendena lite innan de ens har hunnit ta form. Nu finns ett urval av hennes serier och satirer i en ny utgåva från Galago förlag.

 

Nedskärningar och Rutavdrag, nyliberalismens överseende leende varthän blicken vänds… en gång i tiden var den utvecklingen ett skräckscenario, idag är det den högst kännbara verkligheten.
Detta är ingen nyhet.
Nyheten är att det finns kreativa människor som med sina uttrycksmedel kan göra det lite lättare att andas. Som teater Moments galna föreställningar som utmanar borgerligheten på duell genom sin blotta existens i Gubbängen, Liv Strömquists fantastiska seriestrippar, eller varför inte lite av Bodil Malmstens karga rättframhet i bokform. För att nämna några exempel.
Utan dessa röster vore det läge för syrgasmasker.

Därför är det rentutav lite himmelskt att bläddra i illustratören och satirikern Gunna Grähs album Det fräscha alternativet med samlade alster från 80-talet och framåt. Det är som att släppa in frisk luft i ett unket och instängt rum. Blåsa på korthuset och se det rasa.
Med en klarvaken skarpsyn har Gunna Grähs genom åren på förhand tecknat precis den privatiseringens och egoismens utveckling som nu med blossande kinder hejdlöst äter upp allt utrymme i samhället utan att skämmas.  Syrligheten är uppfriskande, minst sagt! De svartvita teckningarna talar ett förgörande klarspråk. Rakt på, oförbluffat. För det behövs ju egentligen inte så hemskt mycket för att klä av kapitalismen naken, åtminstone inte för den som har sina ögon öppna. Se där, kejsaren har inga kläder!

Född i Hallstahammar 1954, ”arbetarbarn av födsel och ohejdad vana”, är Gunna Grähs rakt igenom arbetarklassens penna. Lojaliteten är lika skarp i silhuetten som satiren. Hennes systemkritiska hållning råder det heller inget tvivel om, liksom att hon, trots allt, inte verkar ha gett upp hoppet om bättre tider för socialismen. I förordet till samlingsalbumet skriver hon bland annat: ”Det är ett känt faktum att övergödda och teflonblanka systembyggen en vacker dag kan börja spricka i fogarna av sina egna inneboende motsättningar.”
Halleluja!
Vi kan ju alltid hjälpa till och bända lite i sprickorna så att det går fortare, ungefär som med islossningen om våren. Gunna Grähs bänder med råge: ”Snart kanske till och med den urbaniserade medelklassen kan våga lyfta sina näsor ur livsstilsmagasinen och placera dom där dom hör hemma – i realiteterna.”

Sedan går hon loss. Sida efter sida. Det är bara att följa med. Och om stilen är bekant, kanske påminnas om illustratörens underbara barnböcker. De om Jullan till exempel, eller de om Nussekudden. Hon har gjort uppåt 50 stycken. Det är ganska många. Då finns nog inte allt som hon har skapat för Kamratposten, Aftonbladet och Dagens arbete medräknat.
Gunna Grähs är en röst som talar sig varm för barns rätt till bra barnböcker. Flyhänt bidrar hon till att det finns sådana böcker.

Blir nyfiken på hur Gunna Grähs skulle ha tecknat dialogen på en pendel mot finaste förorten som utspelade sig häromdagen.
– Men herregud, har du SL-kort?! Varför har du det?, utbrister kvinnan i ett sällskap om fyra.
– Ja, jag vet inte, jag har alltid haft det, tänkte att det liksom kunde vara praktiskt, säger en av männen och skäms uppenbart därför att han visat sig stå så i kontakt med pöbeln att han nedlåtit sig till att ha ett kollektivtrafikskort.
– Det är första gången för henne vet du, säger en annan man och syftar på detta att överhuvudtaget åka kollektivt. Återigen urskuldar sig förstnämnde man med att han verkligen inte vet varför han har kortet, att det bara är av slentrian och att han ju har gångavstånd till jobbet på Västmannagatan från lägenheten han nyligen köpt så egentligen är det ingen vits med ett SL-kort. Det är ju så uppenbarligt också en malör, ett snedsteg i statuslogiken.
Är säker på att Gunna Grähs hade tecknat detta märkliga samtal alldeles briljant.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.