Ingen Handelsstrejk – men vem vann?

22 april 2012

Nyheter

Handelsanställda laddade upp för strejk. Och det var först några timmar före strejken som parterna kom överens. Spänningen upprätthölls in i det sista.
Byggnads, Fastighets, Pappers, Målarna, Fastighetsanställda och Kommunal gick ut dagarna före den aviserade strejken med sympativarsel.
Aftonbladets ledarsida var lättad. ”Ingen vill ha en strejk”, var rubriken förra torsdagen när avtalet slöts: ”När avtalet skrevs under återstod bara timmar till det som hade kunnat bli en av de allvarligaste arbetsmarknadskonflikterna på mycket länge.”

Och både Handels ordförande Lars-Anders Häggström och arbetsgivarnas förhandlingsledare Tommy Tillgren var båda mycket nöjda efteråt. Båda vann om man ska tro dem själva.
Löneökningarna, 710 kr för butiksanställda och 665 kr för lageranställda, 3,3 procent och 2,85 procent, kom att ligga något högre än industrins 2,6 procent, som ska utgöra gräns.
Men: ”arbetsfreden räddad genom ett trolleritrick” skriver Svenska Dagbladet. Det sparades nämligen på andra håll. Ingångslönerna höjs mindre än andra löner.
– Facket pratar naturligtvis om löneökningar. Men för oss är det kostnaderna som är det viktiga. Och de ligger någonstans kring 2,6 procent, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg till SvD.

Alltså kan båda parter framställa sig som vinnare, enligt SvD.
– Vi är mycket nöjda med den här överenskommelsen som ligger helt i linje med LO-samordningen. Vi har fått gehör för våra krav på jämställda löner, som andra LO-förbund har varslat till stöd för. Vi har nått ett avtal som tar oss ett rejält kliv på vägen mot att uppnå jämställda löner och vi har lyckats undvika en konflikt, säger Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande i ett pressmeddelande.
Men blev det en jämställd­hets­­pott? Facket beräknar den till 70 kronor, jämfört med de 100 som var kravet.
Arbetet skriver: ”Men det här är ingen exakt vetenskap. Arbetsgivarna anser att det inte finns någon jämställdhetspott i det nya avtalet – bara olika nivåer på lönehöjningarna.” Och skriver också att ”Handels beräkning av jämställdhetspotten är för övrigt så komplicerad att till och med den egna avtalssekreteraren har svårt att förklara exakt hur det fungerar”.
Hur detta kommer att fungera återstår att se i nästa avtalsrörelse, skriver Arbetet.

På ett möte i Stockholm i lördags deltog Patrik Olofsson från Handels, som arbetar på Lagena.
– Visst får man inse att en lägre ökningstakt på ingångslönerna ökar löneskillnaderna.
Det förekom eftergifter i avtalet, säger han.
– 3 000 elever från handels- och administrationsprogrammet ska få ett års praktik med 75 procent av heltidslönen för den som har ett års erfarenhet.
– Det är principiellt fel, man ska inte jobba för 75 procent av lönen, men inte en eftergift i jätteformat.
Att en strejk med cirka 5 000 deltagare blåses upp som en jättestrejk i rubrikerna tycker Patrik Olofsson är anmärkningsvärt.
– 1980 talades det om storkonflikt. Då var 800 000 ut i strejk och lockout.

Just nu ligger en rad andra varsel skriver Arbetet: Kommunal har varslat om en nyanställningsblockad för personliga assistenter på ett antal privata vårdbolag. Blockaden inleds 20 april. Kommunal har också varslat om sympatiåtgärder för konflikten och tar ut flygbusspersonal i strejk den 23 april.
Transport har varslat om strejk för väktare, ordningsvakter och bevakningspersonal från 24 april, Byggnads har varslat om strejk på fem avtalsområden med två olika arbetsgivarorganisationer som omfattar VVS, kylarbeten och plåtarbete från 25 april, och Seko varslar för 1 600 anställda på nio telekomföretag från 25 april.
Medling pågår på flera håll.

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.