Fenomenal aftonstund

25 april 2012

Förstasidan, Kultur, Musik

Det luktar stall. Kulörta lyktor hänger från taket som anas högt ovanför. Tjocka rör och ledningar löper längs väggarna: Klubb Fenomenal, Orionteatern, Stockholm. Fredagkväll.
På scen: Jannes Fenomenala Orkester:
– Nu när vi har gjort er helt försvarslösa så kommer en låt om tillväxt!
I vintras var elvamannabandet med i radioprogrammet Nordegren i P1 som en alternativ röst till Nordegrens hyllande av Anders Borg. Det var honung för öronen. Ikväll spelar de för fullsatt hus, uppmanar till att diskutera politik i pausen och river av en hejdundrande Till havs, buren av Sofia Berg-Böhms säregna, starka röst. Orkesterledaren Janne Tavares introducerar en svensk version av Edith Piafs La Vie en Rose som en låt om nästa val: efter det blir det ett liv i rosenrött.
Efter pausen är det dags för något stort: gästspel av medlemmar ur den numera nedlagda, men alltjämnt legendariska, Fria Proteatern. För 43 år sedan sjöng de sin första låt. Sedan dess har tiden gått, men låtarna håller.
Förutom igenkännandet och glädjen i lyssnandet finns där en sorgsen medvetenhet och en brännande ilska bakom pannbenet och i hjärtat över det faktum att låtarna inte har blivit förlegade. När Mia Benson sjunger Med vilken rätt från 1978 knottrar sig gåshuden: ”Med vilken rätt ska jag göra ett jobb som du och din karl kunde göra själv?”. Rutavdraget, hallå! Hur mycket mer aktuellt kan det bli?
De blir inropade flera gånger. Applåderna vill inte ta slut. Sedan är det bara att njuta lite till av den fenomenala orkestern och deras skruvade versioner av olika kända hits från 20-talet och framåt. Janne Tavares rabblar Alliansens senaste påhitt: uthyrning av bostadsrätter istället för fler hyresrätter, bekämpa klimathotet genom sänkt bensinpris, och införande av kroppsvisitering på ungdomshem.
– Och det är bara den här veckan!
Lite franskljudande örongodis från den tecknade filmen Trion från Belleville fångar upp humöret. Dansen kommer igång.
Text och foto: Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.